Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Χοιρινό στη γάστρα

Χοιρινό στη γάστρα

Χοιρινό στη γάστρα

Συστατικά

Για 6 μερίδες

  • 2 κιλά χοιρινό λαιμό, ολόκληρο
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • 6 γαρύφαλλα
  • 70 γρ. μουστάρδα, απαλή
  • 40 γρ. φρέσκο φασκόμηλο
  • 40 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 2 μήλα golden smith, καθαρισμένα αλλά όχι ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4
  • 50 γρ. μελάσα
  • 70 γρ. μέλι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό στη γάστρα, extra γιορτινό, με μήλα και αρώματα Χριστουγεννιάτικα. Βγαίνει πολύ μαλακό και ζουμερό, σίγουρα όλοι θα το λατρέψουν.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 650 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 120% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη και η βιταμίνη Β6. Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βέβαια, και για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας καλό είναι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τη μία μερίδα εβδομαδιαίως.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Τοποθετούμε το χοιρινό λαιμό σε μια πλαστική επιφάνεια κοπής και το τρίβουμε με το χοντρό αλάτι και το πιπέρι.
  3. Με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργούμε μικρές 12 οπές, διάσπαρτα στο κρέας και τις γεμίζουμε με 12 από τα 16 κομμάτια σκόρδου.
  4. Αλείφουμε το κρέας με μουστάρδα και το αφήνουμε και έπειτα καρφιτσώνουμε το κρέας με τα γαρύφαλλα, διάσπαρτα, κατά μήκος.
  5. Στον πάτο μιας γάστρας, απλώνουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τοποθετούμε από πάνω το κρέας.
  6. Γύρω από το κρέας τοποθετούμε τα κομμένα μήλα.
  7. Στον κάδο του blender, προσθέτουμε τη μελάσα, το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι και τα υπόλοιπα 4 κομμάτια σκόρδου, τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα περιχύνουμε πάνω και γύρω από το κρέας.
  8. Καλύπτουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας. Το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, για να δούμε ότι έχει πάρει χρώμα και αν δεν έχει το τελειώνουμε ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει.
  9. Σερβίρουμε το χοιρινό.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα (1/6 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)648,332,4 %
Λιπαρά (γρ)35,845,9 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)13,065,0 %
Υδατάνθρακες (γρ)17,66,4 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,00,0 %
Σάκχαρα (γρ)7,17,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)61,1122,2 %
Χοληστερόλη (mg)212,570,8 %
Νάτριο (mg)699,530,4 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Σίδηρος (mg)4,525,0 %
Θειαμίνη (mg)2,8233,3 %
Ριβοφλαβίνη (mg)1,076,9 %
Νιασίνη (mg)12,678,8 %
Βιταμίνη Β6 (mg)1,164,7 %
Βιταμίνη Β12 (μg)2,9120,8 %
Παντοθενικό οξύ (mg)2,754,0 %
Φώσφορος (mg)603,148,2 %
Μαγνήσιο (mg)87,120,7 %
Ψευδάργυρος (mg)10,797,3 %
Σελήνιο (μg)91,7166,7 %
Χαλκός (μg)0,444,4 %
Κάλιο (mg)1229,826,2 %
Χολίνη (mg)209,138,0 %
Επιπρόσθετα Συστατικά  
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 177,6-
α-καροτένιο (μg)102,4-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού