Η γκρανόλα αποτελεί μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για πρωινό, ωστόσο συχνά η υψηλή περιεκτικότητα της σε ζάχαρη μας κάνει να την αποφεύγουμε. Υπάρχει όμως τρόπος να τη φέρουμε στα μέτρα μας. Ο τρόπος είναι να τη φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι, στο σπίτι. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε 100% αυτό που τρώμε.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 12% των ημερήσιων αναγκών μας.
Παράλληλα, η σπιτική γκρανόλα αποτελεί μία καλή πηγή βιταμινών, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και το παντοθενικό οξύ και παράλληλα θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία μας, όπως είναι ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μπορείτε να την καταναλώσετε με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να την προσθέσετε πάνω στο γιαούρτι, να τη μουλιάσετε μέσα σε μία κούπα γάλα ή μπορείτε ακόμα να τη φάτε όπως είναι στεγνή σαν σνακ.
Επίσης, η παρακάτω συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για να πειραματιστείτε και να κάνετε αρκετές παραλλαγές της παρακάτω συνταγής με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις.
Η γκρανόλα μπορεί να γίνει να διατηρηθεί για 1 μήνα σε αεροστεγές δοχείο και να φυλαχτεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάση Σπιτικής Granola
Συστατικά
- 250 γρ. βρώμη κατά προτίμηση ολόκληρη όχι σπασμένη
- 100 γρ. φαγόπυρο
- 140 γρ. πεκάν ωμά ολόκληρα ή χοντροκομμένα
- 120 γρ. κολοκυθόσπορους ωμούς
- 130 γρ. ηλιόσπορους ωμούς
- 180 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή 230 γρ. μέλι
- 120 γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 80 γρ. ζάχαρη καρύδας
- αλάτι χοντρό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160οC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύομε όλα τα υλικά (τη βρώμη, το φαγόπυρο, τα πεκάν, τους σπόρους κολοκύθας, τους ηλιόσπορους, το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη καρύδας και το αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Απλώνουμε το μείγμα σε μια ομοιόμορφη στρώση σε μια λαμαρίνα φούρνου, την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε, ανακατεύοντας κάθε 10 με 15 λεπτά, για περίπου 45 λεπτά συνολικά, μέχρι να ψηθεί η γκρανόλα καλά και ομοιόμορφα.
- Αφαιρούμε τη γκρανόλα από το φούρνο και προσθέτουμε λίγο έξτρα αλάτι για γεύση, εάν θέλουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.
Βίντεο
@foodforhealth.gr 🥣 Αυτή είναι η καλύτερη σπιτική granola! Πάμε να την φτιάξουμε! Υλικά - 250 γρ. βρώμη κατά προτίμηση ολόκληρη όχι σπασμένη - 100 γρ. φαγόπυρο - 140 γρ. πεκάν ωμά ολόκληρα ή χοντροκομμένα - 120 γρ. κολοκυθόσπορους ωμούς - 130 γρ. ηλιόσπορους ωμούς - 180 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή 230 γρ. μέλι - 120 γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο - 80 γρ. ζάχαρη καρύδας - αλάτι χοντρό renatamicha foodforhealth υγιεινησυνταγη συνταγη recipe διατροφολογος διαιτολογος διαιτολογος_διατροφολογος
♬ πρωτότυπος ήχος - Δρ. Ρενάτα Μίχα - Δρ. Ρενάτα Μίχα