Skip to main content
αναζήτηση

Η σαλάτα αυτή αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να δοκιμάσετε τα όσπρια, τα οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.

Συνδυάζοντας την σαλάτα με μία φέτα πολύσπορο ψωμί, δημιουργείται ένα πλήρες γεύμα.

Η μαύρη φακή Beluga, όπως όλα τα είδη φακής αλλά και γενικότερα τα όσπρια, αποτελεί μία πλούσια φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Επιπλέον, η φακή είναι εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου και απογειώνεται θρεπτικά όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι και το σπανάκι, καθώς ο συνδυασμός βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Αποτελεί τέλος εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου.

Σαλάτα με φακές Beluga και ντρέσινγκ από ταχίνι

Σαλάτα με φακές Beluga και ντρέσινγκ από ταχίνι

Ανακαλύψτε έναν εναλλακτικό τρόπο να απολαύσετε τα όσπρια με αυτή την υγιεινή και θρεπτική σαλάτα με μαύρη φακή Beluga, πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Συνδυάστε τη με φέτα πολύσπορο ψωμί για ένα πλήρες γεύμα που απογειώνει τη διατροφική σας αξία, προσφέροντας σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά
Συνολο 30 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 393.7 kcal

Συστατικά
  

Για τη σαλάτα:

  • 4 κούπες φακές βρασμένες, η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 300 γρ. ωμή φακή
  • 4 κούπες σπανάκι baby φρέσκο, ~100 γρ.
  • 20 ντοματίνια
  • 2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • 2 κ.σ. σουσάμι ανάλατο

Για το ντρέσινγκ:

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης εάν είστε vegan ή εάν το προτιμάτε
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού ~χυμός από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα ντοματίνια.
  • Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το σουσάμι για 2-3’ ώστε να καβουρδιστεί ελαφρώς.
  • Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τα φιστίκια σε μικρότερα κομμάτια.
  • Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Αναλόγως με τη ρευστότητα που θέλουμε να έχει το ντρέσινγκ μας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο παραπάνω νερό.
  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ!

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Μέγεθος μερίδας
 
280 g
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
393.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
14.6
g
19
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2.2
g
11
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
5.7
g
23
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.8
g
11
%
Υδατάνθρακες
 
45.9
g
17
%
Φυτικές ίνες
 
17.3
g
62
%
Σάκχαρα
 
5.5
g
6
%
Πρωτεΐνη
 
23.1
g
46
%
Νάτριο
 
29.3
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
106
mg
8
%
Βιταμίνη A
 
141.3
μg
16
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.4
mg
33
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
3.1
mg
19
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.5
mg
30
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
417.9
μg
104
%
Βιταμίνη C
 
16.6
mg
18
%
Βιταμίνη E
 
1.2
mg
8
%
Βιταμίνη K
 
149.8
µg
125
%
Κάλιο
 
1055.7
mg
22
%
Μαγγάνιο
 
1.4
mg
61
%
Μαγνήσιο
 
123.1
mg
29
%
Σελήνιο
 
6.6
µg
12
%
Σίδηρος
 
8.2
mg
46
%
Φώσφορος
 
442.2
mg
35
%
Χαλκός
 
0.7
μg
78
%
Χολίνη
 
76.8
mg
14
%
Ψευδάργυρος
 
3.1
mg
28
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.2
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
3810.6
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.