Η σαλάτα αυτή αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να δοκιμάσετε τα όσπρια, τα οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.
Συνδυάζοντας την σαλάτα με μία φέτα πολύσπορο ψωμί, δημιουργείται ένα πλήρες γεύμα.
Η μαύρη φακή Beluga, όπως όλα τα είδη φακής αλλά και γενικότερα τα όσπρια, αποτελεί μία πλούσια φυτική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Επιπλέον, η φακή είναι εξαιρετική φυτική πηγή σιδήρου και απογειώνεται θρεπτικά όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι και το σπανάκι, καθώς ο συνδυασμός βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Αποτελεί τέλος εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου.
Σαλάτα με φακές Beluga και ντρέσινγκ από ταχίνι
Συστατικά
Για τη σαλάτα:
- 4 κούπες φακές βρασμένες, η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 300 γρ. ωμή φακή
- 4 κούπες σπανάκι baby φρέσκο, ~100 γρ.
- 20 ντοματίνια
- 2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
- 2 κ.σ. σουσάμι ανάλατο
Για το ντρέσινγκ:
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης εάν είστε vegan ή εάν το προτιμάτε
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού ~χυμός από ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα ντοματίνια.
- Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το σουσάμι για 2-3’ ώστε να καβουρδιστεί ελαφρώς.
- Κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τα φιστίκια σε μικρότερα κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Αναλόγως με τη ρευστότητα που θέλουμε να έχει το ντρέσινγκ μας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο παραπάνω νερό.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ!