Σπιτικός γύρος κοτόπουλου γίνεται; Φυσικά και γίνεται και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Το σουβλάκι είναι ίσως το πιο γνωστό ελληνικό φαγητό και μια εύκολη διατροφική επιλογή καθημερινά ή στις διακοπές μας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, το αποκλείουν από τη διατροφή τους λόγω του αυξημένου θερμιδικού του περιεχομένου.
Το σουβλάκι, όμως, μπορεί να γίνει ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα, που θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μία πίτα με σπιτικό γύρο κοτόπουλου αποδίδει περίπου 568 θερμίδες και παράλληλα θα σας εφοδιάσει με αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καλύπτοντας περίπου το 75% και 6,5% των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτά τα συστατικά, αντίστοιχα.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και σε ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ παράλληλα έχει αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Πίτα με σπιτικό γύρο κοτόπουλου
Συστατικά
Για τον γύρο
- 1300 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. κύμινο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
- ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 8 αραβικές πίτες ολικής άλεσης
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 200 γρ. μαγιονέζα light
- 1-2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο σε φέτες
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε ένα μπολ.
- Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας στον πολυκόφτη/multi όλα τα υλικά.
- Περιχύνουμε τη μαρινάδα στο κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για μισή ώρα έως και 12 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες του κέικ και απλώνουμε τα φιλέτα σε στρώσεις μαζί με τη μαρινάδα τους.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Όσο το κοτόπουλο ψήνεται, ετοιμάζουμε τις γαρνιτούρες.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τη σος στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε τα λαχανικά ανακατεύοντας τη ψιλοκομμένη ντομάτα με το κρεμμύδι και το μαϊντανό κι αλατίζουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε ελαφρά τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Αναποδογυρίζουμε το ψημένο γύρο πάνω σε ένα ξύλο κοπής και ξεκινάμε να κόβουμε από την άκρη λεπτές φέτες.
- Απλώνουμε τον ψιλοκομμένο γύρο πάνω στις ψημένες πίτες. Προσθέτουμε τη σος γιαουρτιού, τη ντομάτα με το κρεμμύδι και σερβίρουμε τις πίτες ανοιχτές ή τυλιγμένες σε ρολά.