Skip to main content
αναζήτηση

Ένα νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο στην προετοιμασία πιάτο.

Θα χρειαστείτε μόλις τρία βασικά υλικά για να το φτιάξετε.

Το αυγό αποτελεί μία πολύ θρεπτική τροφή, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.

Μάλιστα η πρωτεΐνη του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή τα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει μέσω της διατροφής).

Μία μερίδα από το πιάτο αποδίδει μόλις 268 θερμίδες και καλύπτει το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Το πιάτο αυτό θα καλύψει περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη B12 βιταμίνη C, χολίνη και σελήνιο ενώ θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, απαραίτητες ενώσεις για την υγεία των ματιών και την καθυστέρηση της φθοράς τους.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε πως λόγω του αυγού το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή με καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων σε έως 2-3 την εβδομάδα.

Μπορείτε να συνοδεύσετε την ομελέτα με μία ψητά λαχανικά για ένα πιο πλήρες γεύμα.

Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και πιπεριά

Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και πιπεριά

Ένα νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο πιάτο με μόλις τρία βασικά υλικά. Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μετάλλων, καλύπτοντας το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης σε πρωτεΐνες και παρέχοντας σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B12, βιταμίνης C, χολίνης και σεληνίου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων σε 2-3 την εβδομάδα. Συνοδεύστε την ομελέτα με ψητά λαχανικά για ένα πιο πλήρες γεύμα.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά
Συνολο 30 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 2
Θερμίδες 268.1 kcal

Συστατικά
  

  • 4 αβγά μέτρια
  • 1 κόκκινη ντομάτα μέτρια, ωμή
  • 1 πράσινη πιπεριά μέτρια, ωμή
  • 4 κ.γ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί με 2 κ. γλυκού ελαιόλαδο.
  • Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα μέχρι να ανακατευτούν.
  • Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και την πιπεριά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αβγά.
  • Ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η ομελέτα και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Σημειώσεις

Tip 1: Αξιοποιήστε οποιοδήποτε λαχανικό έχετε στο ψυγείο σας, όπως κολοκύθι, μπρόκολο, μανιτάρια κ.α., για περισσότερη ποικιλία και χρώμα στο πιάτο.
Tip 2: Προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ανθότυρο για έξτρα γεύση.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
268.1
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
20.9
g
27
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.8
g
24
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
11.4
g
46
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.3
g
9
%
εκ των οποίων ω-3
 
0.1
mg
0
%
Υδατάνθρακες
 
6.3
g
2
%
Φυτικές ίνες
 
1.8
g
6
%
Σάκχαρα
 
4.2
g
5
%
Πρωτεΐνη
 
13.7
g
27
%
Χοληστερόλη
 
373
mg
124
%
Νάτριο
 
125.8
mg
5
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
6
mg
0
%
Βιταμίνη A
 
159.7
μg
18
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.5
mg
38
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.4
mg
3
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.5
mg
30
%
Βιταμίνη B6
 
0.3
mg
18
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
50
μg
13
%
Βιταμίνη B12
 
1.1
µg
46
%
Βιταμίνη C
 
47.9
mg
53
%
Βιταμίνη D
 
2.2
µg
11
%
Βιταμίνη E
 
1.8
mg
12
%
Βιταμίνη K
 
10.5
µg
9
%
Κάλιο
 
230.2
mg
5
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
16
mg
4
%
Σελήνιο
 
30.8
µg
56
%
Σίδηρος
 
1.5
mg
8
%
Φώσφορος
 
183.9
mg
15
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Χολίνη
 
297.1
mg
54
%
Ψευδάργυρος
 
1.2
mg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
134.8
μg
α-καροτένιο
 
12.5
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
14.2
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
555.9
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.