Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο

Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο

Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο

Συστατικά

Υλικά για 8 μερίδες 

  • 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 500 γρ. μπρόκολο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο
  • ½ κούπα αποξηραμένες σταφίδες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • ½ κούπα καρύδια ή φουντούκια 

 

Υλικά για το ντρέσινγκ

  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 κ. σούπας ξύδι βαλσάμικο 
  • 1 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης για όσους ακολουθούν vegan διατροφή
  • 1 κ. γλυκού πάπρικα
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο δενδρολίβανο

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι από τα λαχανικά που καταναλώνονται συνήθως βρασμένα. Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος θα μπορείτε να απολαύσετε μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, εντάσσοντας ποικιλία στον τρόπο που τρώτε τα λαχανικά σας. Η διαδικασία με την οποία φτιάχνεται αυτή η σαλάτα είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το κυρίως σας γεύμα ή ακόμα και να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό σας. Επιδέχεται αρκετούς πειραματισμούς με μυρωδικά και μπαχαρικά, ωστόσο ο συνδυασμός με το ξύδι βαλσάμικο και το μέλι της δίνουν μια ευχάριστη και ιδιαίτερη γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία καθώς λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών από το σώμα. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  2. Καθαρίζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  3. Τοποθετείτε τα κομμένα λαχανικά μαζί με το κρεμμύδι σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Για να φτιάξετε το ντρέσινγκ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  5. Ρίχνετε το ντρέσινγκ στο ταψί με τα λαχανικά και τα ανακατεύετε καλά.
  6. Ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε καλά 2-3 φορές ανά διαστήματα.
  7. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και τα ψητά λαχανικά είναι έτοιμα να τα σερβίρετε.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά 100 γρ1 ανά μερίδα:
(167 γρ)1
ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)80,5134,46,7 %
Λιπαρά (γρ)4,98,210,5 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)0,60,94,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)2,23,6-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,03,4-
Υδατάνθρακες (γρ)7,312,14,4 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,15,118,2 %
Σάκχαρα (γρ)2,33,94,3 %
Πρωτεΐνη (γρ)3,55,811,6 %
Νάτριο (mg)15,626,01,1 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)12,621,12,3 %
Βιταμίνη C (mg)78,4130,9145,4 %
Ασβέστιο (mg)39,966,65,1 %
Σίδηρος (mg)0,81,37,2 %
Βιταμίνη E (mg)0,40,64,0 %
Βιταμίνη Κ (μg)39,766,355,3 %
Θειαμίνη (mg)0,10,216,7 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,10,215,4 %
Νιασίνη (mg)0,91,59,4 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,20,423,5 %
Φυλλικό οξύ (μg)30,050,012,5 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,30,510,0 %
Φώσφορος (mg)71,2118,89,5 %
Μαγνήσιο (mg)23,939,99,5 %
Ψευδάργυρος (mg)0,50,87,3 %
Σελήνιο (μg)1,22,13,8 %
Χαλκός (mg)0,10,111,1 %
Μαγγάνιο (mg)0,20,417,4 %
Κάλιο (mg)318,2531,311,3 %
Χολίνη (mg)9,415,72,9 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3 
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 296,7495,5-
α-καροτένιο (μg)9,716,2 
β-κρυπτοξανθίνη (μg)0,40,6-
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) 546,6912,9-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA). 

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. 

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή. 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού