Skip to main content
αναζήτηση

Αυτή η συνταγή για κοτομπουκιές με γλυκοπατάτα και κιμά κοτόπουλου είναι μια υγιεινή και γευστική εκδοχή των παραδοσιακών κοτομπουκιών. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ.

Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορα συνοδευτικά, όπως σαλάτα της αρεσκείας σας, ντιπ γιαουρτιού ή ψητά λαχανικά για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία του πιάτου.

Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών “υψηλής” ποιότητας καθώς μόλις μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο είναι μία καλή πηγή βιταμινών, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ παράλληλα θα μας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικές ενώσεις λόγω της γλυκοπατάτας. Στη γλυκοπατάτα συναντάμε σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, κυρίως β-καροτενίου, μία ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας.

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές στις οποίες αποδίδεται και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας, οι οποίες έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατ΄ επέκταση πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Κοτομπουκιές – Chicken nuggets

Κοτομπουκιές - Chicken nuggets

Αυτή η συνταγή για κοτομπουκιές με γλυκοπατάτα και κιμά κοτόπουλου προσφέρει μια υγιεινή και γευστική εκδοχή των παραδοσιακών κοτομπουκιών, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη, ενώ μας εφοδιάζει με βιταμίνες, όπως η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, και αντιοξειδωτικές ενώσεις από τη γλυκοπατάτα, κυρίως β-καροτένιο. Αυτές οι θρεπτικές κοτομπουκιές μπορούν να συνοδευτούν από σαλάτα ή ντιπ γιαουρτιού για ακόμη μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 25 λεπτά
Ξεκούραση1 ώρα 20 λεπτά
Συνολο 2 ώρες 5 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 227.8 kcal

Συστατικά
  

  • 350 γρ. γλυκοπατάτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, αφαιρούμε τη φλούδα τους, και τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις τριμμένες γλυκοπατάτες, τον κιμά κοτόπουλου, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλεύρι ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Πλάθουμε μικρές μπάλες από το μείγμα και τις πιέζουμε ελαφρώς για να πάρουν το σχήμα κοτομπουκιάς.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να τις γυρίσετε στη μέση του ψησίματος για ομοιόμορφο χρώμα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
227.8
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
12.5
g
16
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2.8
g
14
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
6.9
g
28
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1.8
g
7
%
Υδατάνθρακες
 
12.7
g
5
%
Φυτικές ίνες
 
2
g
7
%
Σάκχαρα
 
2.9
g
3
%
Πρωτεΐνη
 
17.2
g
34
%
Χοληστερόλη
 
71.3
mg
24
%
Νάτριο
 
51.1
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
5.4
mg
34
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.1
mg
22
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B12
 
0.3
µg
13
%
Κάλιο
 
590.8
mg
13
%
Σελήνιο
 
9.6
µg
17
%
Φώσφορος
 
186.9
mg
15
%
Ψευδάργυρος
 
1.7
mg
15
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
4092.4
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.