Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που βγαίνει σούπερ αφράτο, υγρό και μαλακό με έντονη γεύση λεμονιού, ιδανικό για όλες τις ώρες τις μέρες και όλες τις ηλικίες.
Ένα κομμάτι από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 170 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο κέικ θα μας εφοδιάσει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.
Κέικ λεμονιού
Συστατικά
- 180 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως ή αλεύρι ολικής από δίκοκο σιτάρι. Αν δεν έχετε αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 αυγά
- 55 γρ. ελαιόλαδο ή λάδι κανόλας
- 170 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 4 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 2 λεμόνια
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ με λαδόκολλα.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα, χτυπάμε τα αυγά, το λάδι, το σιρόπι σφενδάμου, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα, όταν το τρυπάμε στο κέντρο.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το κόψουμε.