Skip to main content
αναζήτηση

Το πιο νόστιμο κέικ λεμονιού που βγαίνει σούπερ αφράτο, υγρό και μαλακό με έντονη γεύση λεμονιού, ιδανικό για όλες τις ώρες τις μέρες και όλες τις ηλικίες.

Ένα κομμάτι από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 170 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κέικ θα μας εφοδιάσει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Κέικ λεμονιού

Κέικ λεμονιού

Αυτό το κέικ λεμονιού είναι απίστευτα αφράτο, υγρό και μαλακό με έντονη γεύση λεμονιού, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ηλικίες. Ένα κομμάτι από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 170 θερμίδες και μας εφοδιάζει με ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών. Επιπλέον, το κέικ αυτό παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη και νιασίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως χαλκό και ψευδάργυρο.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Ψήσιμο 10 λεπτά
Ξεκούραση15 λεπτά
Συνολο 40 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 10
Θερμίδες 170.1 kcal

Συστατικά
  

  • 180 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως ή αλεύρι ολικής από δίκοκο σιτάρι. Αν δεν έχετε αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά
  • 55 γρ. ελαιόλαδο ή λάδι κανόλας
  • 170 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 4 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από 2 λεμόνια

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα κέικ με λαδόκολλα.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα, χτυπάμε τα αυγά, το λάδι, το σιρόπι σφενδάμου, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενωθούν χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα, όταν το τρυπάμε στο κέντρο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το κόψουμε.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
170.1
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
4.5
g
6
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.5
g
8
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
2.6
g
10
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.6
g
2
%
Υδατάνθρακες
 
29.9
g
11
%
Φυτικές ίνες
 
1.9
g
7
%
Σάκχαρα
 
15.6
g
17
%
Πρωτεΐνη
 
3.9
g
8
%
Χοληστερόλη
 
2.4
mg
1
%
Νάτριο
 
12.1
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
54.1
mg
4
%
Βιταμίνη A
 
4.9
μg
1
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.4
mg
31
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.7
mg
11
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.08
mg
2
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
1.3
μg
0
%
Βιταμίνη B12
 
0.07
µg
3
%
Βιταμίνη C
 
0.09
mg
0
%
Βιταμίνη D
 
0.02
µg
0
%
Βιταμίνη E
 
0.01
mg
0
%
Βιταμίνη K
 
0.04
µg
0
%
Κάλιο
 
150.6
mg
3
%
Μαγγάνιο
 
0.7
mg
30
%
Μαγνήσιο
 
35.2
mg
8
%
Σελήνιο
 
0.5
µg
1
%
Σίδηρος
 
0.8
mg
4
%
Φώσφορος
 
85.9
mg
7
%
Χολίνη
 
3.1
mg
1
%
Ψευδάργυρος
 
1.7
mg
15
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.