Παραδοσιακό γιουβέτσι, κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μαλακό μοσχαράκι στο φούρνο, με σπυρωτό και ζουμερό κριθαράκι.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 690 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 145% των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και η βιταμίνη Β6.
Επιπλέον, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα ή εάν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Επίσης, προσοχή στην κατανάλωση ίσως χρειαστεί να δώσουν άτομα με νεφρική ανεπάρκεια λόγω του αυξημένου του περιεχομένου του σε νάτριο και κάλιο.
Γιουβέτσι Μοσχάρι
Συστατικά
Για το κρέας
- 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι κομμένο σε μερίδες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 σέλερι στικ ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες αποφλοιωμένες και τριμμένες
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για το κριθαράκι:
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 15 γρ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κρέας
- Ταμπονάρουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει καλά πριν σοταριστεί, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα.
- Προσθέτουμε στηn κατσαρόλα τo υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό.
- Τοποθετούμε πίσω στη κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και τα 2 κλωνάρια μαϊντανό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1,5 ώρα.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εφόσον χρειάζεται.
Για το γιουβέτσι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC ή στον αέρα στους 160 oC.
- Σε μια φλατ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά και να ροδίσει ελαφρά. Αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό.
- Το αδειάζουμε σε μια γάστρα και από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
- Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι. Δοκιμάζουμε και το αλάτι και αλατίζουμε αν χρειαστεί για το κριθαράκι απορρόφα το αλάτι. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς 3. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού 5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά ή αν έχουμε επιλέξει αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.
- Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά, με προσοχή χωρίς να λιώσουμε το κρέας.
- Το γιουβέτσι, σερβίρετε αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του.
- Πριν σερβίρισμα, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι, φέτα ή παρμεζάνα.