Skip to main content
αναζήτηση

Παραδοσιακό γιουβέτσι, κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Μαλακό μοσχαράκι στο φούρνο, με σπυρωτό και ζουμερό κριθαράκι.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 690 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 145% των ημερήσιων αναγκών μας.

Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και η βιταμίνη Β6.

Επιπλέον, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και την καλή νευρική λειτουργία.

Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και νάτριο. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα ή εάν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Επίσης, προσοχή στην κατανάλωση ίσως χρειαστεί να δώσουν άτομα με νεφρική ανεπάρκεια λόγω του αυξημένου του περιεχομένου του σε νάτριο και κάλιο.

Γιουβέτσι Μοσχάρι

Γιουβέτσι Μοσχάρι

Το παραδοσιακό γιουβέτσι είναι ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, με μαλακό μοσχαράκι στο φούρνο και ζουμερό κριθαράκι. Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 690 θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 145% των ημερήσιων αναγκών μας, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Β12. Ωστόσο, προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί στην κατανάλωση του λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη και νάτριο, ειδικά για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια.
Προετοιμασία 1 ώρα
Ψήσιμο 1 ώρα 30 λεπτά
Ξεκούραση40 λεπτά
Συνολο 3 ώρες 10 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 5
Θερμίδες 692.4 kcal

Συστατικά
  

Για το κρέας

  • 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι κομμένο σε μερίδες
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 σέλερι στικ ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 ντομάτες αποφλοιωμένες και τριμμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το κριθαράκι:

  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 15 γρ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για το κρέας

  • Ταμπονάρουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει καλά πριν σοταριστεί, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Αφαιρούμε το κρέας σε μια πιατέλα.
  • Προσθέτουμε στηn κατσαρόλα τo υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό.
  • Τοποθετούμε πίσω στη κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και τα 2 κλωνάρια μαϊντανό.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1,5 ώρα.
  • Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εφόσον χρειάζεται.

Για το γιουβέτσι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC ή στον αέρα στους 160 oC.
  • Σε μια φλατ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά και να ροδίσει ελαφρά. Αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό.
  • Το αδειάζουμε σε μια γάστρα και από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
  • Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι. Δοκιμάζουμε και το αλάτι και αλατίζουμε αν χρειαστεί για το κριθαράκι απορρόφα το αλάτι. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς 3. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού 5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30 λεπτά ή αν έχουμε επιλέξει αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.
  • Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά, με προσοχή χωρίς να λιώσουμε το κρέας.
  • Το γιουβέτσι, σερβίρετε αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του.
  • Πριν σερβίρισμα, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι, φέτα ή παρμεζάνα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
692.4
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
20.2
g
26
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.5
g
23
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
9.7
g
39
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
3.2
g
13
%
Υδατάνθρακες
 
45.9
g
17
%
Φυτικές ίνες
 
3.6
g
13
%
Σάκχαρα
 
4.8
g
5
%
Πρωτεΐνη
 
71.7
g
143
%
Χοληστερόλη
 
261
mg
87
%
Νάτριο
 
878.8
mg
38
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
108.9
mg
8
%
Βιταμίνη A
 
26.1
μg
3
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.8
mg
62
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
15.7
mg
98
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
2.3
mg
46
%
Βιταμίνη B6
 
0.8
mg
47
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
47.9
μg
12
%
Βιταμίνη B12
 
3
µg
125
%
Βιταμίνη C
 
25.1
mg
28
%
Βιταμίνη E
 
1.5
mg
10
%
Βιταμίνη K
 
3.4
µg
3
%
Κάλιο
 
1058.5
mg
23
%
Μαγγάνιο
 
0.3
mg
13
%
Μαγνήσιο
 
92.4
mg
22
%
Σελήνιο
 
28.3
µg
51
%
Σίδηρος
 
4.6
mg
26
%
Φώσφορος
 
748.5
mg
60
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
12.3
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
11.1
mg
101
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
317.8
μg
α-καροτένιο
 
0.9
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
95.8
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.