Αυτή η τραγανή μηλόπιτα, φτιαγμένη από αλεύρι ολικής άλεσης θα γίνει η αγαπημένη σας.
Με τη βουτυρώδη κρούστα αλλά χωρίς βούτυρο, γέμιση γλυκών και ξινών μήλων με άρωμα κανέλας και ένα κραμπλ έκπληξη, έξτρα νόστιμο και τραγανό.
Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 380 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το περίπου το 20 % των ημερήσιων αναγκών μας.
Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς λόγω της ζάχαρης περιέχει αρκετά απλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Μηλόπιτα
Συστατικά
Για τη βάση
- 160 γρ. αλεύρι ντίνκελ spelt ή ολικής ή βρώμης
- 50 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή γλυκαντικό της επιλογής σας
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. νερό παγωμένο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. μήλα granny smith ή honey crisp ή lady gala, κομμένα σε κύβους ή λεπτές φέτες
- 50 γρ. φυσικό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι ή αγαύη
- 65 γρ. καρύδια ωμά ή πεκάν κομμένα
- 80 γρ. σταφίδες
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1/3 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
Για το Crumble/Topping
- 80 γρ. νιφάδες βρώμης
- 65 γρ. αλεύρι ντίνκελ spelt ή ολικής ή βρώμης
- 120 γρ. αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο από κάσιους, φυσικό και χωρίς ζάχαρη
- 50 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή γλυκαντικό της επιλογής σας
- αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, και τοποθετούμε τη σχάρα στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου μας.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το κάτω μέρος μιας βαθιάς φόρμας για τάρτα 20 εκ..
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά της βάσης, προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε/ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη.
- Με ένα πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη κυκλικά με διάμετρο 25 εκ., τη μεταφέρουμε στη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πατάμε καλά ώστε να στρωθεί η ζύμη ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ψήνουμε τη βάση για 12 λεπτά, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το μήλο και όλα τα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την ψημένη κρούστα.
- Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κράμπλ και αφού ομογενοποιηθεί, τρίβουμε ομοιόμορφα το κράμπλ πάνω από τα μήλα.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι μαλακά και το κράμπλ να έχει πάρει ωραίο χρώμα.