Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Συστατικά

Για 10 μερίδες

Για τη βάση:

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. μήλα (granny smith ή honey crisp ή lady gala), κομμένα σε κύβους ή λεπτές φέτες

  • 50 γρ. φυσικό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι ή αγαύη

  • 65 γρ. ωμά καρύδια ή πεκάν κομμένα

  • 80 γρ. σταφίδες

  • ½ κ. του γλυκού κανέλα τριμμένη

  • 1/3 κ. του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

  • ¼ κ. του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 1 κ. του γλυκού κορν φλάουρ

Για το Crumble/Topping:

  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 65 γρ. αλεύρι ντίνκελ (spelt) ή ολικής ή βρώμης

  • 120 γρ αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο από κάσιους, φυσικό και χωρίς ζάχαρη

  • 50 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή γλυκαντικό της επιλογής σας

  • Αλάτι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Αυτή η τραγανή μηλόπιτα, φτιαγμένη από αλεύρι ολικής άλεσης θα γίνει η αγαπημένη σας.

Με τη βουτυρώδη κρούστα αλλά χωρίς βούτυρο, γέμιση γλυκών και ξινών μήλων με άρωμα κανέλας και ένα κραμπλ έκπληξη, έξτρα νόστιμο και τραγανό.

Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 380 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το περίπου το 20 % των ημερήσιων αναγκών μας.

Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς λόγω της ζάχαρης περιέχει αρκετά απλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, και τοποθετούμε τη σχάρα στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου μας.

  2. Στρώνουμε με λαδόκολλα το κάτω μέρος μιας βαθιάς φόρμας για τάρτα 20 εκ..

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά της βάσης, προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε/ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη.

  4. Με ένα πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη κυκλικά με διάμετρο 25 εκ., τη μεταφέρουμε στη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πατάμε καλά ώστε να στρωθεί η ζύμη ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα και τα τοιχώματα του ταψιού.

  5. Ψήνουμε τη βάση για 12 λεπτά, και την αφήνουμε στην άκρη.

  6. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το μήλο και όλα τα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά να πάνε όλα παντού και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την ψημένη κρούστα.

  7. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κράμπλ και αφού ομογενοποιηθεί, τρίβουμε ομοιόμορφα το κράμπλ πάνω από τα μήλα.

  8. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι μαλακά και το κράμπλ να έχει πάρει ωραίο χρώμα.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά μερίδα (1/10 της συνταγής): 1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)377,918,9 %
Λιπαρά (γρ)18,924,2 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,110,5 %
Υδατάνθρακες (γρ)49,418,0 %
Φυτικές ίνες (γρ)6,723,9 %
Σάκχαρα (γρ)18,020,0 %
Πρωτεΐνη (γρ)7,915,8 %
Νάτριο (mg)7,50,3 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία  
Βιταμίνη E (mg)3,221,3 %
Θειαμίνη (mg)0,216,7 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,215,4 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,211,8 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,714,0 %
Φώσφορος (mg)202,916,2 %
Μαγνήσιο (mg)93,822,3 %
Ψευδάργυρος (mg)1,513,6 %
Χαλκός (μg)0,444,4 %
Μαγγάνιο (mg)1,878,3 %

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού