Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Με 3 υλικά: Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και πιπεριά

Με 3 υλικά: Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και πιπεριά

Με 3 υλικά: Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και πιπεριά

Συστατικά

Υλικά για 2 μερίδες

  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 μέτρια κόκκινη ντομάτα, ωμή
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά, ωμή
  • 4 κ.γ ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Tip 1: Αξιοποιήστε οποιοδήποτε λαχανικό έχετε στο ψυγείο σας, όπως κολοκύθι, μπρόκολο, μανιτάρια κ.α., για περισσότερη ποικιλία και χρώμα στο πιάτο.

Tip 2: Προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ανθότυρο για έξτρα γεύση.

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Ένα νόστιμο, θρεπτικό και γρήγορο στην προετοιμασία πιάτο.

Θα χρειαστείτε μόλις τρία βασικά υλικά για να το φτιάξετε.

Το αυγό αποτελεί μία πολύ θρεπτική τροφή, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.

Μάλιστα η πρωτεΐνη του αυγού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή τα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει μέσω της διατροφής).

Μία μερίδα από το πιάτο αποδίδει μόλις 268 θερμίδες και καλύπτει το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Το πιάτο αυτό θα καλύψει περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη B12 βιταμίνη C, χολίνη και σελήνιο ενώ θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, απαραίτητες ενώσεις για την υγεία των ματιών και την καθυστέρηση της φθοράς τους.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε πως λόγω του αυγού το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή με καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων σε έως 2-3 την εβδομάδα.

Μπορείτε να συνοδεύσετε την ομελέτα με μία ψητά λαχανικά για ένα πιο πλήρες γεύμα.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  2. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί με 2 κ. γλυκού ελαιόλαδο.
  3. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα μέχρι να ανακατευτούν.
  4. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και την πιπεριά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αβγά.
  5. Ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η ομελέτα και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 1/2 συνταγής1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)268,113,4 %
Λιπαρά (γρ)20,926,8 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)4,824,0 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)11,4-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,3-
Υδατάνθρακες (γρ)6,32,3 %
Φυτικές ίνες (γρ)1,86,4 %
Σάκχαρα (γρ)4,24,7 %
Πρωτεΐνη (γρ)13,727,4 %
Χοληστερόλη (mg)373,0124,3 %
Νάτριο (mg)125,85,5 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)159,717,7 %
Βιταμίνη C (mg)47,953,2 %
Σίδηρος (mg)1,58,3 %
Βιταμίνη E (mg)2,211,0 %
Βιταμίνη Κ (μg)1,812,0 %
Θειαμίνη (mg)10,58,8 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,18,3 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,317,6 %
Φυλλικό οξύ (μg)50,012,5 %
Βιταμίνη Β12 (μg)1,145,8 %
Παντοθενικό οξύ (mg)1,530,0 %
Φώσφορος (mg)183,914,7 %
Ψευδάργυρος (mg)1,210,9 %
Σελήνιο (μg)30,856,0 %
Χαλκός (mg)0,111,1 %
Χολίνη (mg)297,154,0 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 134,8-
α-καροτένιο (μg)12,5-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)14,2-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)555,9-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού