Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Μπισκότα με αποξηραμένα σύκα

Μπισκότα με αποξηραμένα σύκα

Συστατικά

Υλικά για 10 μερίδες (2 μπισκότα η κάθε μερίδα)

  • 1 και 1/3 κούπας αποξηραμένα σύκα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη)
  • 2/3 κούπας σουσάμι
  • ¼ κ. γλυκού κανέλα
  • Λίγο αλάτι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Τα μπισκότα αυτά είναι μια εξαιρετική ιδέα για να εντάξετε ακόμα περισσότερο τα φρούτα και τους σπόρους στη διατροφή σας. Αποτελούν ιδανική και εύκολη επιλογή για ένα υγιεινό σνακ, ειδικά για να τα έχουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο ή μπορεί ακόμη να ικανοποιήσει την ανάγκη σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταναλώσετε κάτι γλυκό. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με λίγους ξηρούς καρπούς ή με το γιαούρτι σας για ένα πλήρες και ισορροπημένο σνακ. Επιπλέον, τη συνταγή αυτή θα λατρέψουν τα παιδιά, που συχνά δεν αγαπούν πολύ τα φρούτα.

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, και σε μόλις λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμα γλυκά μπισκότα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μεταξύ των γευμάτων. Παρέχει υδατάνθρακες που προέρχονται κυρίως από τα αποξηραμένα σύκα, δίνοντας άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, το σνακ αυτό αποτελεί πολύ καλή πηγή ινών, χαλκού, μαγνησίου, θειαμίνης και πολλών άλλων ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία!

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Κόβετε τα αποξηραμένα σύκα. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ τα πολτοποιείτε  ούτως ώστε να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. 
  3. Σε ένα μπολ τοποθετείτε την πάστα αποξηραμένων σύκων, το σουσάμι και την κανέλα και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  4. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετείτε το μείγμα και απλώνετε καλά με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός πλάστη ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση. 
  5. Πριν το ψήσετε χαράζετε το μείγμα σε κομμάτια για να μην δυσκολευτείτε να τα κόψετε μετά το ψήσιμο. 
  6. Ψήνετε για περίπου 10 λεπτά. 
  7. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 80ο C και ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά. 
  8. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν. 
  9. Κόβετε στα ήδη σχηματισμένα κομμάτια και τα μπισκότα σας είναι έτοιμα.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά 100 γρ1ανά μερίδα: 2 μπισκότα
(30 γρ)1
ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)375,9112,85,6 %
Λιπαρά (γρ)21,16,38,1 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)3,10,94,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)8,12,4-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)8,82,6-
Υδατάνθρακες (γρ)46,113,85,0 %
Φυτικές ίνες (γρ)10,43,111,1 %
Σάκχαρα (γρ)31,89,610,7 %
Πρωτεΐνη (γρ)9,02,75,4 %
Νάτριο (mg)22,36,70,3 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)1,00,30,0 %
Βιταμίνη C (mg)0,80,20,2 %
Ασβέστιο (mg)127,138,12,9 %
Σίδηρος (mg)3,51,05,6 %
Βιταμίνη E (mg)0,80,21,3 %
Βιταμίνη Κ (μg)10,33,12,6 %
Θειαμίνη (mg)0,30,18,3 %
Νιασίνη (mg)2,30,74,4 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,20,15,9 %
Φυλλικό οξύ (μg)44,513,33,3 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,40,12,0 %
Φώσφορος (mg)267,780,36,4 %
Μαγνήσιο (mg)160,548,211,5 %
Ψευδάργυρος (mg)2,60,87,3 %
Σελήνιο (μg)11,93,66,5 %
Χαλκός (mg)0,70,222,2 %
Μαγγάνιο (mg)0,80,28,7 %
Κάλιο (mg)573,2172,03,7 %
Χολίνη (mg)19,05,71,0 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3  
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg) 17,45,2-
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) 21,16,3-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA). 

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. 

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή. 

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού