Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, με φρέσκια ντομάτα και φρέσκα φασολάκια, τώρα που και τα δύο είναι στην εποχή τους.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 387 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 32,5 % των ημερήσιων αναγκών μας.
Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις πολύτιμες για την καλή μας υγεία καθώς είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν φθορές στα κύτταρά μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.α.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνη απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη B6 και το φολικό οξύ.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα (π.χ. βαρφαρίνη) καθώς η βιταμίνη Κ φαίνεται να αλληλοεπιδρά με αυτά.
Φασολάκια Λαδερά
Συστατικά
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα (ιδανικά στρογγυλά αλλά και τα μπαρμπούνια κάνουν μια χαρά)
- 500 γρ. πατάτες για μαγειρευτό φαγητό
- 1 λευκό κρεμμύδι μεγάλο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. ντομάτα τριμμένη ή αλεσμένη
- 120 γρ. ελαιόλαδο ~1 κούπα
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1/3 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1/5 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια, αφαιρούμε τυχόν κλωστές και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μία φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε και λίγο νερό ώστε να μην καεί αλλά να μαλακώσει αρκετά.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας.
- Σοτάρουμε ώστε να μαλακώσει το σκόρδο για άλλα 5 λεπτά, αλλά με προσοχή να μην καεί και πικρίσει.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσοχή δεν καθαρίζουμε από ώρα πριν τις πατάτες και δεν τοποθετούμε τις πατάτες σε νερό όσο περιμένουμε, διότι έτσι χάνουν το άμυλο τους το οποίο βοηθάει στο να πήξει η σάλτσα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα και τα φασολάκια, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε να πάει παντού ο χυμός της ντομάτας και στρώνουμε τα φασολάκια και τις πατάτες ομοιόμορφα ώστε να είναι σχεδόν καλυμμένα με τη σάλτσα.
- Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, 100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.