Ο μουσακάς αποτελεί μια αγαπημένη γεύση, ένα φαγητό ταυτισμένο με την ελληνική κουλτούρα και κουζίνα.
Ωστόσο, επειδή στην κλασική εκτέλεση του έχει αρκετά λιπαρά και θερμίδες σαν πιάτο, προσπαθήσαμε να “γλυτώσουμε” κάποια από αυτά και σκεφτήκαμε έναν εναλλακτικό τρόπο να τον απολαύσουμε.
O μουσακάς με μπεσαμέλ γιαουρτιού αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, λόγω του συνδυασμού διαφορετικών λαχανικών που περιέχει, καθώς και πρωτεΐνης λόγω του κιμά και του γιαουρτιού στην μπεσαμέλ του. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, B12, ασβεστίου και σιδήρου.
Επιπλέον, η κατανάλωση ενός κομματιού μουσακά θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, ψευδαργύρου και καλίου.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη. Επίσης, λόγω της γραβιέρας έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε αποφύγετε να προσθέτετε έξτρα αλάτι είτε στο μαγείρεμα είτε στο τραπέζι.
Τέλος, εάν κάνετε δίαιτα, δώστε προσοχή και στην ποσότητα του ελαιόλαδου που θα προσθέσετε κατά το μαγείρεμα.
Μουσακάς με μπεσαμέλ γιαουρτιού
Συστατικά
Για τα λαχανικά
- 3 μελιτζάνες μεγάλες, ~1200-1300 γρ.
- 2 κολοκύθια μεγάλα, ~500 γρ.
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τον κιμά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι προαιρετικά
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού
- 400 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- ½ κούπα γάλα 15 %
- 2 αυγά μέτρια
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαχανικά
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Τα απλώνουμε σε ταψί, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν
Για τον κιμά
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα
- Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά και τη μισή γραβιέρα
Για το στήσιμο
- Λαδώνουμε ένα ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά
- Στρώνουμε μέσα τις μισές ψητές μελιτζάνες και τα ψητά κολοκυθάκια
- Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα κιμά και προσθέτουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.