Skip to main content
αναζήτηση

Πανεύκολη συνταγή για τους λάτρεις των θαλασσινών. Οι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Παράλληλα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, νιασίνη, βιταμίνη Β12 και σελήνιο.

Έχουν ενοχοποιηθεί για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ότι πιο σημαντικό είναι να εστιάσετε συνολικά στη διατροφή που ακολουθείτε (στο συνολικό διατροφικό μοτίβο, όπως η Μεσογειακή Διατροφή) και στα είδη των τροφίμων, παρά μεμονωμένα στη χοληστερίνη που περιέχουν.

Οι γαρίδες και άλλα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής για υγιή καρδιά, όταν συνδυάζονται με άπαχες ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το πιάτο με πουρέ αβοκάντο ως συνοδευτικό.

Γαρίδες με Ούζο & Μαϊντανό

Γαρίδες με Ούζο & Μαϊντανό

Απολαύστε αυτή την πανεύκολη συνταγή με γαρίδες, μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Α, Ε, Β12, νιασίνη και σελήνιο. Συνδυάστε τις γαρίδες με πουρέ αβοκάντο για ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα, ιδανικό για μια καρδιοπροστατευτική διατροφή όπως η Μεσογειακή.
Προετοιμασία 30 λεπτά
Ψήσιμο 6 λεπτά
Συνολο 36 λεπτά
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 4
Θερμίδες 216.5 kcal

Συστατικά
  

  • Γαρίδες φρέσκες 1,3 κιλό μη καθαρισμένες - 600 γρ. καθαρισμένες
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο μικρή
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 σφηνάκι ούζο ~ 40 ml
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες.
  • Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να ζεσταθεί και να αρωματιστεί το λάδι.
  • Σοτάρουμε 1-2’ τις γαρίδες να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές.
  • Ρίχνουμε το μπούκοβο.
  • Σβήνουμε με το ούζο.
  • Μαγειρεύουμε άλλα 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  • Σερβίρουμε με λεμόνι.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Μέγεθος μερίδας
 
150 g
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
216.5
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
13.1
g
17
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2
g
10
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
10.1
g
40
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1.4
g
6
%
Υδατάνθρακες
 
1.5
g
1
%
Πρωτεΐνη
 
17.5
g
35
%
Χοληστερόλη
 
161.3
mg
54
%
Νάτριο
 
724.7
mg
32
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
70.3
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
69.1
μg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
2.3
mg
14
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.4
mg
8
%
Βιταμίνη B6
 
0.2
mg
12
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
24.3
μg
6
%
Βιταμίνη B12
 
1.4
µg
58
%
Βιταμίνη C
 
0.2
mg
0
%
Βιταμίνη D
 
0.1
µg
1
%
Βιταμίνη E
 
1.7
mg
11
%
Βιταμίνη K
 
0.4
µg
0
%
Κάλιο
 
147.2
mg
3
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
28.3
mg
7
%
Σελήνιο
 
38
µg
69
%
Σίδηρος
 
0.3
mg
2
%
Φώσφορος
 
313.4
mg
25
%
Χαλκός
 
0.2
μg
22
%
Χολίνη
 
69
mg
13
%
Ψευδάργυρος
 
1.2
mg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
0.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.