Skip to main content
αναζήτηση

Η τονοσαλάτα αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική πρόταση και μπορεί κανείς να την ετοιμάσει σε λίγα μόλις λεπτά.

Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα καθώς ο τόνος μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας ενώ παράλληλα ο συνδυασμός του με διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μας εξασφαλίζει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, η τονοσαλάτα είναι πλούσια σε φώσφορο, που αποτελεί δομικό συστατικό των οστών, σελήνιο, που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.

Επίσης, ο τόνος που εμπεριέχεται στη σαλάτα, ειδικότερα ο φρέσκος τόνος, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

Εάν είστε έγκυος χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αυτής της σαλάτας λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδράργυρο από τον τόνο.

Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού

Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού

Η τονοσαλάτα είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, έτοιμη σε λίγα λεπτά, προσφέροντας πλήρες γεύμα με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από τον τόνο και πλούσια θρεπτικά συστατικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε φώσφορο, σελήνιο και κάλιο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών, στην αντιοξειδωτική προστασία και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο φρέσκος τόνος προσφέρει ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, αλλά οι έγκυες πρέπει να προσέχουν τη συχνότητα κατανάλωσης λόγω υδραργύρου.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Συνολο 20 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα, Σαλάτες
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 4
Θερμίδες 426.9 kcal

Συστατικά
  

Για τη σαλάτα

  • 350 γρ. τόνο σε νερό
  • 4 κούπες μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο μέτριο
  • 1 στικ σέλερι
  • 1/2 αβοκάντο
  • 1 κούπα καλαμπόκι γλυκό βρασμένο

Για το ντρέσινγκ

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού χυμό από ½ λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Για τη σως γιαουρτιού, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες και το σέλερι σε μικρά κομμάτια.
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε στο μπολ σερβιρίσματος και απλώνουμε τον τόνο σε κομμάτια.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
426.9
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
28.5
g
37
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.7
g
24
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
20.2
g
81
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
3.3
g
13
%
εκ των οποίων ω-3
 
0.7
mg
0
%
Υδατάνθρακες
 
17.1
g
6
%
Φυτικές ίνες
 
3
g
11
%
Σάκχαρα
 
9
g
10
%
Πρωτεΐνη
 
26.7
g
53
%
Χοληστερόλη
 
36.6
mg
12
%
Νάτριο
 
49.3
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
138.9
mg
11
%
Βιταμίνη A
 
213.9
μg
24
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
6.5
mg
41
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.6
mg
12
%
Βιταμίνη B6
 
0.3
mg
18
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
80.3
μg
20
%
Βιταμίνη B12
 
0.9
µg
38
%
Βιταμίνη C
 
12.7
mg
14
%
Βιταμίνη D
 
1.9
µg
10
%
Βιταμίνη K
 
48.1
µg
40
%
Κάλιο
 
568.2
mg
12
%
Μαγγάνιο
 
0.3
mg
13
%
Μαγνήσιο
 
56.7
mg
14
%
Σελήνιο
 
57.7
µg
105
%
Σίδηρος
 
1.9
mg
11
%
Φώσφορος
 
249.2
mg
20
%
Χολίνη
 
17.4
mg
3
%
Ψευδάργυρος
 
0.9
mg
8
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
2498.9
μg
α-καροτένιο
 
8.7
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
59.8
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1419.2
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.