Η σαλάτα του Καίσαρα είναι ίσως η πιο διάσημη σαλάτα καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που την επιλέγουν ως μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Πολλές φορές η σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να αποτελέσει μία “θερμιδική βόμβα” καθώς συνήθως περιέχει αρκετές ποσότητες από μαγιονέζα, μπέικον, κρουτόν, συστατικά με υψηλή θερμιδική αξία και ταυτόχρονα χαμηλή θρεπτική αξία.
Ωστόσο, μπορούμε να μετατρέψουμε τη σαλάτα του Καίσαρα σε μία θρεπτική και υγιεινή επιλογή, εφόσον δώσουμε προσοχή σε κάποια σημεία. Για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κρουτόν με καλαμπόκι, το αλλαντικό με τυρί της επιλογής μας και να φτιάξουμε ένα ντρέσινγκ με γιαούρτι και μουστάρδα.
Πέρα από τη νόστιμη γεύση του, μία μερίδα θα μας εφοδιάσει με αρκετά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία μας.
Μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο αποδίδει περίπου 650 θερμίδες και θα καλύψει περίπου το 87% και 17% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, θα μας εφοδιάσει με αρκετές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως σελήνιο και ψευδάργυρο.
Ωστόσο προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Σαλάτα του Καισαρα
Συστατικά
Για το ντρέσινγκ
- 170 γρ. γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ξύδι
- αλάτι
- πιπέρι
Για την σαλάτα
- 4 κούπες ανάμεικτα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κομμένα (~300 γρ.)
- 300 γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος ωμό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 80 γρ. καλαμπόκι κίτρινο
- 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ντρέσινγκ
- Προσθέτουμε σε μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά, έως ότου ομογενοποιηθούν.
Για την σαλάτα
- Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 κ. σούπας ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το φιλέτο κοτόπουλο και αφήνουμε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη.
- Τοποθετούμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 15΄.
- Βγάζουμε από το φούρνο το τηγάνι και αφήνουμε το φιλέτο να κρυώσει, προτού το κόψουμε σε λωρίδες.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κομμένα ανάμεικτα λαχανικά, τα κομμάτια κοτόπουλου, το καλαμπόκι και το ντρέσινγκ.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.