Skip to main content
αναζήτηση

Το πορτοκάλι, ως ένα εποχιακό φρούτο του χειμώνα, μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με μέλι, κανέλα και φυστίκια και να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ ή ακόμα και γλυκό.

Η συνταγή αυτή με τον απολαυστικό συνδυασμό του πορτοκαλιού και της κανέλας που δίνουν μοναδικά αρώματα είναι ιδανική και στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, θειαμίνη και κάλιο. Μόλις μια μερίδα προσφέρει περίπου 180 θερμίδες και καλύπτει το 23% των φυτικών ινών που χρειάζεται ημερησίως ένα υγιής ενήλικας.

Το πορτοκάλι σε συνδυασμό με την κανέλα και τα φυστίκια μας προσφέρουν επίσης «καλά» λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Πορτοκάλια με κανέλα και φυστίκια

Πορτοκάλια με κανέλα και φυστίκια

Το πορτοκάλι, συνδυασμένο με μέλι, κανέλα και φυστίκια, αποτελεί ιδανικό σνακ ή γλυκό, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτή η συνταγή, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, θειαμίνη και κάλιο, προσφέρει μοναδικά αρώματα και καλύπτει το 23% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες με μόλις 180 θερμίδες ανά μερίδα.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Συνολο 5 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Γλυκά, Σνακ, Φρούτα
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 2
Θερμίδες 176.9 kcal

Συστατικά
  

  • 3 πορτοκάλια μέτρια
  • 2 κ.γ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης αν ακολουθείτε vegan διατροφή
  • 1 κ.γ. φυστίκια Αιγίνης
  • 1 κ.σ. σταφίδες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Στύψτε το 1 από τα 3 πορτοκάλια και τοποθετήστε τον χυμό του σε ένα ποτήρι.
  • Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού το μέλι και ανακατέψτε καλά.
  • Βάλτε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι.
  • Ξεφλουδίστε καλά τα πορτοκάλια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
  • Τοποθετείστε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα πιάτο έτσι ώστε να καλύπτεται η μία φέτα πάνω στην άλλη.
  • Τοποθετείστε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι πάνω από τις φέτες πορτοκαλιού.
  • Ρίξτε από πάνω τα φυστίκια, τις σταφίδες και τέλος την κανέλα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
176.9
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
2.4
g
3
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.3
g
2
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
1.3
g
5
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.7
g
3
%
Υδατάνθρακες
 
38.1
g
14
%
Φυτικές ίνες
 
6.3
g
23
%
Σάκχαρα
 
30.3
g
34
%
Πρωτεΐνη
 
3.7
g
7
%
Νάτριο
 
13.5
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
121.8
mg
9
%
Βιταμίνη A
 
5
μg
1
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.4
mg
33
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.1
mg
7
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.2
mg
4
%
Βιταμίνη B6
 
0.2
mg
12
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
15.5
μg
4
%
Βιταμίνη C
 
151.9
mg
169
%
Βιταμίνη E
 
0.1
mg
1
%
Βιταμίνη K
 
0.7
µg
1
%
Κάλιο
 
719.3
mg
15
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
47
mg
11
%
Σελήνιο
 
0.6
µg
1
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
100.4
mg
8
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Χολίνη
 
6.2
mg
1
%
Ψευδάργυρος
 
0.6
mg
5
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
154.3
μg
α-καροτένιο
 
2.6
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
72.8
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
107.6
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.