Πανεύκολη συνταγή για τους λάτρεις της γλυκοπατάτας.
Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.
Το πιάτο αυτό μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα μία μερίδα θα καλύψει το 63% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη.
Επίσης, μία μερίδα θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, καθώς θα καλύψει περίπου το 130 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της. Πέρα από τη βιταμίνη Α, μία μερίδα περιέχει αρκετό β-καροτένιο.
Το β-καροτένιο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και διαθέτει ιδιότητες προβιταμίνης Α (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α). Τα καροτενοειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών.
Επίσης, το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη καθώς η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στα τρόφιμα μέτριου γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατανάλωση της δεν οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Παπουτσάκια γλυκοπατάτας
Συστατικά
- 2 γλυκοπατάτες μέτριες
- 250 γρ. κιμά κοτόπουλο
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την κρέμα τυρί άνηθο
- 200 γρ. τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά
- ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθεί η φλούδα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά, τις κόβουμε στη μέση και με κουτάλι πιέζουμε ελαφρώς την σάρκα τους ώστε να προσθέσουμε τη γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά, αφήνοντας τον να σοταριστεί για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κονσέρβα ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.
- Σε μπολ τοποθετούμε την κρέμα τυρί, άνηθο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες με τον κιμά και την κρέμα τυριού από πάνω.
- Ψήνουμε στο γκριλ 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.