Skip to main content
αναζήτηση

Πανεύκολη συνταγή για τους λάτρεις της γλυκοπατάτας.

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα.

Το πιάτο αυτό μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα μία μερίδα θα καλύψει το 63% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη.

Επίσης, μία μερίδα θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, καθώς θα καλύψει περίπου το 130 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της. Πέρα από τη βιταμίνη Α, μία μερίδα περιέχει αρκετό β-καροτένιο.

Το β-καροτένιο ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και διαθέτει ιδιότητες προβιταμίνης Α (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α). Τα καροτενοειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών.

Επίσης, το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη καθώς η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στα τρόφιμα μέτριου γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατανάλωση της δεν οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.

Παπουτσάκια γλυκοπατάτας

Παπουτσάκια γλυκοπατάτας

Πανεύκολη συνταγή για τους λάτρεις της γλυκοπατάτας, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Β6 και καροτενοειδή. Καλύπτει το 63% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη και το 130% σε βιταμίνη Α, ενώ είναι ιδανική για άτομα με διαβήτη λόγω του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα 20 λεπτά
Συνολο 1 ώρα 30 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 2
Θερμίδες 495 kcal

Συστατικά
  

  • 2 γλυκοπατάτες μέτριες
  • 250 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κρέμα τυρί άνηθο

  • 200 γρ. τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 0C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθεί η φλούδα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά, τις κόβουμε στη μέση και με κουτάλι πιέζουμε ελαφρώς την σάρκα τους ώστε να προσθέσουμε τη γέμιση.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον κιμά, αφήνοντας τον να σοταριστεί για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κονσέρβα ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.
  • Σε μπολ τοποθετούμε την κρέμα τυρί, άνηθο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες με τον κιμά και την κρέμα τυριού από πάνω.
  • Ψήνουμε στο γκριλ 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
495
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
25.4
g
33
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.8
g
24
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
14.6
g
58
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
4.3
g
17
%
Υδατάνθρακες
 
39
g
14
%
Φυτικές ίνες
 
6.9
g
25
%
Σάκχαρα
 
16.9
g
19
%
Πρωτεΐνη
 
31.6
g
63
%
Χοληστερόλη
 
88.3
mg
29
%
Νάτριο
 
225.8
mg
10
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
100.2
mg
8
%
Βιταμίνη A
 
1168.5
μg
130
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.4
mg
31
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
12.1
mg
76
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
2.3
mg
46
%
Βιταμίνη B6
 
1.2
mg
71
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
25.9
μg
6
%
Βιταμίνη B12
 
1.2
µg
50
%
Βιταμίνη C
 
38.4
mg
43
%
Βιταμίνη D
 
0.2
µg
1
%
Βιταμίνη E
 
3.8
mg
25
%
Βιταμίνη K
 
10.3
µg
9
%
Κάλιο
 
1539.9
mg
33
%
Μαγγάνιο
 
0.8
mg
35
%
Μαγνήσιο
 
90.3
mg
22
%
Σελήνιο
 
33.5
µg
61
%
Σίδηρος
 
4.3
mg
24
%
Φώσφορος
 
368.1
mg
29
%
Χαλκός
 
0.6
μg
67
%
Χολίνη
 
116.7
mg
21
%
Ψευδάργυρος
 
3.8
mg
35
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
13715.2
μg
α-καροτένιο
 
68.15
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1.2
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.