Αποτελεί ένα εύκολο και πλήρες πιάτο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως γεύμα.
Η μελιτζάνα χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με ελάχιστες θερμίδες, μηδενικού σχεδόν λίπους ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών στην μερίδα της.
Το πιάτο αυτό μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών καθώς μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 75% και το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης τους, αντίστοιχα.
Επίσης, ο συνδυασμός της μελιτζάνας με το κοτόπουλο θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο σίδηρος, ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά κοτόπουλου
Συστατικά
Για τις μελιτζάνες
- 4 μελιτζάνες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 καρότο τριμμένο1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. ανθότυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος και τις χαράσσουμε με ένα μαχαίρι χιαστί. Προσθέτουμε λίγο αλάτι για 30 λεπτά για να φύγει η πίκρα τους και μετά τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
- Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
- Γυρίζουμε τις μελιτζάνες με τη φλούδα προς τα πάνω και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ακολούθως το θυμάρι και τη ρίγανη και σοτάρουμε.
- Βάζουμε το τριμμένο καρότο μαζί με τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε τον κιμά κοτόπουλο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας καλά.
- Βάζουμε την ντομάτα, ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το νερό.
Για το σερβίρισμα
- Πιέζουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι τη σάρκα από τις μελιτζάνες για να δημιουργήσουμε χώρο για τη γέμιση.
- Μοιράζουμε τη γέμιση και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
- Μοιράζουμε το ανθότυρο και το τοποθετούμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα που γεμίσαμε.