Η κοτόσουπα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες συνταγές για μικρούς και μεγάλους.
Πέρα από τη νόστιμη γεύση της, ένα πιάτο κοτόσουπα θα μας εφοδιάσει με αρκετά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία μας.
Συγκεκριμένα, ένα πιάτο κοτόσουπα αποδίδει περίπου 400 θερμίδες και θα καλύψει περίπου το 80% και 13% των ημερησίων αναγκών μας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αντίστοιχα.
Εάν επιλέξετε δε να προσθέσετε και γλυκοπατάτα ως συστατικό θα γευτείτε ακόμα περισσότερα οφέλη, καθώς η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό που θα σας εφοδιάσει με μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, C και καροτενοειδών, στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί της χρώμα.
Ωστόσο προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Κοτόσουπα
Συστατικά
Για την σούπα
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο 1,5-2 Kg
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
- 2 καρότα μέτρια, κομμένα σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 φύλλο δάφνης
- 150 γρ. καστανό ρύζι
- 3 γλυκοπατάτες μέτριες, κομμένες σε κύβους (~400-450 γρ.)
- αλάτι προαιρετικά
- πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την σούπα
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το κοτόπουλο και αρκετό νερό ώστε να καλύπτεται το κοτόπουλο.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά ώστε να πάρει βράση.
- Ανά διαστήματα, αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τα λαχανικά, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία πιατέλα.
- Σουρώνουμε το ζωμό και αφαιρούμε τα λαχανικά.
- Βάζουμε ξανά το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το καστανό ρύζι και τις γλυκοπατάτες. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (εάν θέλουμε) και πιπέρι.
- Βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά και το κοτόπουλο, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Για το αυγολέμονο
- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και αραιώνουμε το αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.