Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για αυτούς που ακολουθούν χορτοφαγική (vegetarian διατροφή) ή vegan διατροφή.
Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδές β-καροτίνη, το οποίο φαίνεται να εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην καλή υγεία.
Επίσης, στην κολοκύθα ανιχνεύονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος.
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μία μερίδα θα μας αποδώσει μόλις 250 θερμίδες.
Μία μερίδα από το πιάτο καλύπτει περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε φυτικές ίνες και παράλληλα θα καλύψει πάνω από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α.
Επίσης, το πιάτο αυτό δεν έχει καθόλου χοληστερίνη, οπότε είναι ιδανικό για άτομα που ακολουθούν υπολιπιδαιμική διατροφή.
Θα μπορούσατε να την συνοδεύσετε με γιαούρτι είτε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Συστατικά
- 1 πορτοκαλί κολοκύθα μεγάλη περίπου 1 κιλό, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
- 4 πατάτες χωρίς τη φλούδα
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1,5 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε και την πάπρικα.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πολτοποιούμε τα λαχανικά με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.