Skip to main content
αναζήτηση

Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για αυτούς που ακολουθούν χορτοφαγική (vegetarian διατροφή) ή vegan διατροφή.

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδές β-καροτίνη, το οποίο φαίνεται να εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην καλή υγεία.

Επίσης, στην κολοκύθα ανιχνεύονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μία μερίδα θα μας αποδώσει μόλις 250 θερμίδες.

Μία μερίδα από το πιάτο καλύπτει περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε φυτικές ίνες και παράλληλα θα καλύψει πάνω από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α.

Επίσης, το πιάτο αυτό δεν έχει καθόλου χοληστερίνη, οπότε είναι ιδανικό για άτομα που ακολουθούν υπολιπιδαιμική διατροφή.

Θα μπορούσατε να την συνοδεύσετε με γιαούρτι είτε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για χορτοφάγους και vegan διατροφές. Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο β-καροτένιο, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, συμβάλλοντας στην καλή υγεία. Με χαμηλή θερμιδική αξία (250 θερμίδες ανά μερίδα), το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (16% της ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνη Α (πάνω από 50% της ημερήσιας ανάγκης), ενώ δεν περιέχει χοληστερίνη, καθιστώντας το ιδανικό για υπολιπιδαιμική διατροφή.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 45 λεπτά
Συνολο 55 λεπτά
Είδος Γεύματος Σούπες, Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 6
Θερμίδες 248.8 kcal

Συστατικά
  

  • 1 πορτοκαλί κολοκύθα μεγάλη περίπου 1 κιλό, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
  • 4 πατάτες χωρίς τη φλούδα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1,5 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε και την πάπρικα.
  • Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πολτοποιούμε τα λαχανικά με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
  • Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
248.8
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
10.3
g
13
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.5
g
8
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
7.3
g
29
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.9
g
4
%
Υδατάνθρακες
 
37.4
g
14
%
Φυτικές ίνες
 
4.5
g
16
%
Σάκχαρα
 
5.4
g
6
%
Πρωτεΐνη
 
3.8
g
8
%
Νάτριο
 
46.1
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
39.1
mg
3
%
Βιταμίνη A
 
470.4
μg
52
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
2.5
mg
16
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
1.1
mg
22
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
29.6
μg
7
%
Βιταμίνη C
 
18.8
mg
21
%
Βιταμίνη E
 
1.8
mg
12
%
Βιταμίνη K
 
10.2
µg
9
%
Κάλιο
 
858.1
mg
18
%
Μαγγάνιο
 
0.4
mg
17
%
Μαγνήσιο
 
44.3
mg
11
%
Σελήνιο
 
0.9
µg
2
%
Σίδηρος
 
1.4
mg
8
%
Φώσφορος
 
110.2
mg
9
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
29.6
mg
5
%
Ψευδάργυρος
 
0.8
mg
7
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
3425
μg
α-καροτένιο
 
4434.5
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1669.4
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.