Αυτό το καταπληκτικό κέικ καρότου είναι τέλειο για όλο το χρόνο.
Απίστευτα νόστιμο, αφράτο και ζουμερό με φρέσκα καρότα, ανανά, ένα μείγμα ζεστών μπαχαρικών και λιγότερη ζάχαρη, που το καθιστούν μία υγιεινή επιλογή για μικρούς και μεγάλους.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 350 θερμίδες.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Α καθώς και φυτοχημικών ενώσεων, όπως τα καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην καλή υγεία των ματιών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο φώσφορος που είναι απαραίτητος για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών και για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών μας.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα λόγω της περιεχόμενης ζάχαρης. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε διαβήτη, καθώς η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Κέικ καρότου
Συστατικά
Για το κέικ
- 310 γρ. φαρίνα ολικής ή βρώμης αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 3/4 κ.γ. κανέλα αλεσμένη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 220 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας
- 4 αυγά μεγάλα
- 6 καρότα μέτρια τριμμένα
- 1 φέτα ανανά μεγάλη σε κυβάκια στραγγισμένος, μπορείτε να το παραλείψετε αν θέλετε αλλά νομίζω ότι είναι απαραίτητο
- 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα ή καρύδια πεκάν, προαιρετικά
Για το γλάσο (frosting)
- 400 γρ. τυρί κρέμα κάπως μαλακωμένο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 50 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. στέβια σε σκόνη
- αλάτι λίγο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, με αντιστάσεις πάνω και κάτω και τη σχάρα του φούρνου στη κάτω τελευταία ράγα.
- Κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι και τη μαγειρική σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε 3 στρογγυλά ταψάκια 23 εκ. με λαδόκολλα και λαδώνουμε ελαφρά.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια όλα μαζί σε μέτρια ταχύτητα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας μετά από κάθε ενσωμάτωση.
- Επιβραδύνουμε το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σταδιακά.
- Διπλώνουμε μέσα στο μείγμα του κέικ τα καρότα, και αν θέλουμε τον ανανά και τα καρύδια, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μοιράζουμε ομοιόμορφα το μείγμα στα 3 ταψάκια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα, αφού τρυπήσουμε με αυτή το κέντρο των κέικ για δοκιμή.
- Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν λίγο μέσα στα ταψάκια τους για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε τα κέικ σε σχάρες ώστε να κρυώσουν εντελώς.
Για το γλάσο (frosting)
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα στον κάδο του μίξερ σας και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αφρατεύει.
- Στη συνέχεια, επιβραδύνουμε το μίξερ και προσθέτουμε προσεκτικά το γιαούρτι, το μέλι και τη στέβια και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το αλάτι και εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Απλώνουμε το frosting ανάμεσα στις στρώσεις και γύρω από το κέικ (αφού τα κει έχουν κρυώσει εντελώς) και σερβίρουμε