Ένα παραδοσιακό πιάτο, που θα ξετρελάνει άπαντες, με τη γεύση και τη μυρωδιά του.
Το κατσικίσιο κρέας παρουσιάζει σημαντική διατροφική αξία σε σύγκριση με τα περισσότερα κόκκινα κρέατα. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερίνη.
Μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο αποδίδει περίπου 620 θερμίδες, ενώ θα καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη.
Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι δεν παύει να είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης και νατρίου, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Κλέφτικο κατσικάκι στη χύτρα ταχύτητας
Συστατικά
- 1000 γρ. κατσικίσιο μπούτι σε κομμάτια
- 1000 γρ. baby πατάτες ωμές, με τη φλούδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
- 1 κρεμμύδι λευκό καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
- 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- ¾ κ.σ. ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
- 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
- Χυμό λεμονιού από 1 μεγάλο λεμόνι
- Ξύσμα από ¼ λεμονι
- 150 γρ. ζωμό κότας
- 200 γρ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το κατσικάκι.
- Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ. της σούπας ελαιόλαδο.
- Αφού ζεσταθεί η χύτρα τοποθετούμε το κατσικάκι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Παράλληλα, πλένουμε τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε τη μουστάρδα μέσα στο κρασί και αφήνουμε επίσης στην άκρη.
- Αφού το κατσικάκι πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη χύτρα, προσθέτουμε άλλη 1 κ. της σούπας ελαιόλαδο, βάζουμε στη χύτρα τις πατάτες, το κρεμμύδι και τελευταίο το σκόρδο και σοτάρουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε στη χύτρα ταχύτητας το κατσικάκι (μαζί με τα ζουμιά του), το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού εξατμιστεί πλήρως το αλκοόλ, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον ζωμό, έξτρα αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
- Όσο το κατσικάκι βράζει, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C στον αέρα.
- Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους, το μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά για να πάρει χρώμα. Στα 5 λεπτά ψησίματος γυρνάμε το κεφαλοτύρι για να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και την αφαιρούμε από τη φωτιά. Βάζουμε μέσα το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε τη κατσαρόλα, ώστε να πάει παντού το κεφαλοτύρι αλλά να μην λιώσει και διαλυθεί το κρέας.