Skip to main content
αναζήτηση

Ένα παραδοσιακό πιάτο, που θα ξετρελάνει άπαντες, με τη γεύση και τη μυρωδιά του.

Το κατσικίσιο κρέας παρουσιάζει σημαντική διατροφική αξία σε σύγκριση με τα περισσότερα κόκκινα κρέατα. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερίνη.

Μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο αποδίδει περίπου 620 θερμίδες, ενώ θα καλύψει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη.

Επίσης, θα μας εφοδιάσει με αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι δεν παύει να είναι ένα πιάτο με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως και αρκετή ποσότητα χοληστερίνης και νατρίου, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.

Κλέφτικο κατσικάκι στη χύτρα ταχύτητας

Κλέφτικο κατσικάκι στη χύτρα ταχύτητας

Ένα παραδοσιακό πιάτο που θα ξετρελάνει άπαντες με τη γεύση και τη μυρωδιά του. Το κατσικίσιο κρέας έχει σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας λιγότερες θερμίδες, λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερίνη σε σύγκριση με άλλα κόκκινα κρέατα. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 620 θερμίδες και καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, παρέχοντας επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Ξεκούραση10 λεπτά
Συνολο 1 ώρα 30 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 6
Θερμίδες 619.7 kcal

Συστατικά
  

  • 1000 γρ. κατσικίσιο μπούτι σε κομμάτια
  • 1000 γρ. baby πατάτες ωμές, με τη φλούδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
  • 1 κρεμμύδι λευκό καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • ¾ κ.σ. ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμό λεμονιού από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Ξύσμα από ¼ λεμονι
  • 150 γρ. ζωμό κότας
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Αλατοπιπερώνουμε καλά το κατσικάκι.
  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ. της σούπας ελαιόλαδο.
  • Αφού ζεσταθεί η χύτρα τοποθετούμε το κατσικάκι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Παράλληλα, πλένουμε τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε τη μουστάρδα μέσα στο κρασί και αφήνουμε επίσης στην άκρη.
  • Αφού το κατσικάκι πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη χύτρα, προσθέτουμε άλλη 1 κ. της σούπας ελαιόλαδο, βάζουμε στη χύτρα τις πατάτες, το κρεμμύδι και τελευταίο το σκόρδο και σοτάρουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε στη χύτρα ταχύτητας το κατσικάκι (μαζί με τα ζουμιά του), το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφού εξατμιστεί πλήρως το αλκοόλ, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον ζωμό, έξτρα αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και καλύπτουμε με το καπάκι.
  • Τοποθετούμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
  • Όσο το κατσικάκι βράζει, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C στον αέρα.
  • Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους, το μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά για να πάρει χρώμα. Στα 5 λεπτά ψησίματος γυρνάμε το κεφαλοτύρι για να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και την αφαιρούμε από τη φωτιά. Βάζουμε μέσα το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε τη κατσαρόλα, ώστε να πάει παντού το κεφαλοτύρι αλλά να μην λιώσει και διαλυθεί το κρέας.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
619.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
21.4
g
27
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
8.1
g
41
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
9.7
g
39
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1.8
g
7
%
Υδατάνθρακες
 
44.7
g
16
%
Φυτικές ίνες
 
3.1
g
11
%
Σάκχαρα
 
2.7
g
3
%
Πρωτεΐνη
 
50
g
100
%
Χοληστερόλη
 
132.3
mg
44
%
Νάτριο
 
1296.2
mg
56
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
575.4
mg
44
%
Βιταμίνη A
 
10.7
μg
1
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
1
mg
77
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
7.7
mg
48
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.8
mg
16
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
75.9
μg
19
%
Βιταμίνη B12
 
1.6
µg
67
%
Βιταμίνη C
 
13.2
mg
15
%
Βιταμίνη E
 
0.5
mg
3
%
Βιταμίνη K
 
4.2
µg
4
%
Κάλιο
 
1430.4
mg
30
%
Μαγγάνιο
 
0.4
mg
17
%
Μαγνήσιο
 
67.8
mg
16
%
Σελήνιο
 
16.7
µg
30
%
Σίδηρος
 
7.6
mg
42
%
Φώσφορος
 
1059.8
mg
85
%
Χαλκός
 
0.6
μg
67
%
Χολίνη
 
154
mg
28
%
Ψευδάργυρος
 
7.4
mg
67
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
7.7
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
38.3
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.