Συνταγή για να απολαύσετε ένα αφράτο και λαχταριστό τσουρέκι, ιδανικό για τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans).
Επίσης, είναι κατάλληλο για περιόδους νηστείας, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ώστε να μην χρειαστεί να το στερηθείτε αυτές τις ημέρες.
Ένα κομμάτι αποδίδει περίπου 365 θερμίδες.
Βέβαια, ένα σημείο που αξίζει προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται σε άτομα με διαταραγμένο γλυκαιμικό έλεγχο ή με σακχαρώδη διαβήτη.
Μπορείτε να διατηρήσετε το τσουρέκι στην συντήρηση του ψυγείου έως και 10 ημέρες (τυλιγμένο με μεμβράνη). Επίσης, στην κατάψυξη διατηρείται άψογα έως και 3 μήνες.
Vegan Τσουρέκι
Συστατικά
Για το προζύμι
- 2 κύβους νωπής μαγιάς
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml χλιαρό νερό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
- 1.150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, σκληρό αλεύρι
- 240 γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
- 250 ml κραμβέλαιο
- 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
- ½ κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. κάρδαμο
- 1 βανιλίνη
- αλάτι λίγο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το προζύμι
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι (Προσοχή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλεύρι που αναλογούν στο προζύμι, όχι στη ζύμη).
- Ανακατεύουμε το χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.
Για τη ζύμη
- Στον κάδο ενός πολυκόπτη/multi, προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Είναι σημαντικό αυτό το στάδιο καθώς η μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι είναι έντονα και δεν πρέπει να μείνουν σε μεγάλα κομμάτια. Η ζάχαρη θα τα βοηθήσει να αλεστούν καλά.
- Προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη σε μία λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι.
- Τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι, δουλεύοντας καλά με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και τσιχλωτή. Θα πρέπει να είναι χαλαρή και να πέφτει. Δεν προσθέτουμε ποτέ έξτρα αλεύρι για να σφίξει η ζύμη. Όταν τη μαζέψουμε από τη λεκάνη θα πρέπει να πέφτει και να χύνεται σαν μια μεγάλη τσίχλα. Επειδή πιάνεται δύσκολα, βουτυρώνουμε/λαδώνουμε τα χέρια για να πιάσουμε την ζύμη. Δεν αλευρώνουμε ποτέ τη ζύμη ή τα χέρια μας. Οι κλωστές και οι ίνες στα τσουρέκια είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος και του διπλώματος της ζύμης με καλά λαδωμένα χέρια. Επίσης, η υπομονή και η καλή ξεκούραση της ζύμης για αρκετή ώρα, είναι σημαντικοί παράγοντες.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1-1,5 ώρα.
- Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε και τα αφήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄, είναι σημαντικό να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε στον πάτο του φούρνου να τοποθετήσετε ένα ταψί γεμάτο με καυτό νερό (το τοποθετείτε όταν ανάψετε τον φούρνο και το αφήνετε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος), έτσι θα δημιουργήσετε υγρασία στο θάλαμο του φούρνου για όση ώρα τα τσουρέκια ψήνονται και θα έχετε ακόμα πιο αφράτα και μαλακά τσουρέκια. Πάντα η υγρασία στον φούρνο βοηθάει τις παρασκευές με ζύμες.
- Αφού ψηθούν τα τσουρέκια και τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μόνο αφού κρυώσουν τελείως, τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και έτσι διατηρούνται μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.