Αυτή η συνταγή, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει, αποτελεί το πιο γρήγορο και νόστιμο λεγόμενο “πιτόγυρο”.
Για όσους δεν ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής είναι μία πολύ καλή διατροφική επιλογή για να ενισχύσουν την πρωτεϊνική τους πρόσληψη, και όχι μόνο.
Τα μανιτάρια δε χαρακτηρίζονται αδίκως το “το κρέας των χορτοφάγων” καθώς αποτελούν μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης (δείτε στο άρθρο μας τις καλύτερες πηγές vegan πρωτεϊνών), ενώ παράλληλα αποτελούν από τις λίγες φυσικές φυτικές πηγές βιταμίνης D.
Ένα τυλιχτό αποδίδει 485 θερμίδες και παράλληλα θα καλύψει περίπου το 23% των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Επίσης, θα σας εφοδιάσει με ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους vegans καθώς λόγω του αποκλεισμού του κρέατος είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες τους σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή θα σας εξοπλίζει με πλήθος βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Vegan σουβλάκι με γύρο μανιταριών
Συστατικά
Για το σουβλάκι
- 2 αραβικές πίτες ολικής άλεσης, 60 γρ./τεμάχιο
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ωμά
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα κόκκινη ωμή, κομμένη σε ροδέλες
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 60 γρ. τόφου
Για τη μαρινάδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ½ κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές λωρίδες και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε τα μανιτάρια στη μαρινάδα για περίπου 30 λεπτά προτού τα μαγειρέψουμε.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κ. σούπας ελαιόλαδο.
- Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε στην αραβική πίτα την ντομάτα, το γύρο μανιταριών, το τόφου και τη μουστάρδα.