Η τυρόπιτα είναι μία αγαπημένη συνταγή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Ωστόσο, οι αυξημένες θερμίδες που αποδίδει η τυρόπιτα απασχολούν συνήθως τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να την αποκλείουν εντελώς από τη δίαιτά τους.
Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ανεπιφύλαχτα αυτήν την τυρόπιτα καθώς αποτελεί μία πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή σε σχέση με την κλασσική τυρόπιτα, δεδομένου ότι φτιάχνεται χωρίς φύλλο και αυγά, και έτσι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Ένα κομμάτι από την τυρόπιτα αποδίδει περίπου 270 θερμίδες και καλύπτει περίπου το 20% και το 12,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αντίστοιχα.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12.
Τέλος, μας εφοδιάζει με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Τυρόπιτα ολικής άλεσης-χωρίς φύλλο και αυγά
Συστατικά
- 250 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. αλεύρι από δίκοκο σιτάρι, spelt
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 350 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών
- 400 γρ. γάλα χαμηλών λιπαρών, μπορείτε αντί για γάλα να βάλετε νερό, γίνεται εξίσου καλή αλλά πιο ελαφριά
- 100 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- 40 γρ. σουσάμι
- ½ κ.γ. baking powder
- 1/6 κούπα ελαιόλαδο για το ταψί
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Τοποθετούμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή μια γάστρα στο φούρνο μέχρι να κάψει καλά. Ιδανικό μέγεθος και σχήμα είναι ένα στρογγυλό διαμέτρου 30 εκατοστών. Διαφορετικά, ένα οποιοδήποτε ταψί 25×35 εκ, κάνει μια χαρά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το νερό/γάλα, το γιαούρτι, το baking powder, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μέχρι το μίγμα να έχει τη μορφή χυλού.
- Προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε απαλά.
- Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί, το τσαλακώνουμε, το βρέχουμε το ξανανοίγουμε και το στρώνουμε μέσα στη γάστρα/ταψί αφού την έχουμε αφαιρέσει από το φούρνο προσεκτικά.
- Περιχύνουμε το χαρτί με 20 γρ. ελαιόλαδο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της τυρόπιτας.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 20 γρ. ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε την τυρόπιτα για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά και να κάνει κρούστα.
- Το τελευταίο πεντάλεπτο βάζουμε το φούρνο στη λειτουργία της κάτω αντίστασης και ψήνουμε εκεί για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από το σκεύος πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια ώστε να στεγνώσει και να μην πανιάσει.