Οι λουκουμάδες αποτελούν το γλυκό πειρασμό πολλών. Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στη θέα αυτής της γλυκιάς αμαρτίας.
Εξαιτίας αυτού σας ετοιμάσαμε μία συνταγή για τραγανούς λουκουμάδες που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των γλυκών.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή οι λουκουμάδες τηγανίζονται σε άφθονο λάδι με αποτέλεσμα να προκύπτει μία θερμιδική βόμβα, υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη φριτέζα αέρος ώστε να φτιάξετε τους λουκουμάδες σας για να κάνετε το γλυκό μας πιο υγιεινό. Εναλλακτικά θα μπορούσατε αντί να «τηγανίσετε» τους λουκουμάδες στην φριτέζα αέρος να τους ψήσετε στο φούρνο.
Μία μερίδα από τους τραγανούς λουκουμάδες αποδίδει 414 θερμίδες και παράλληλα θα καλύψει περίπου το 19% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.
Επίσης, θα σας εφοδιάσει με ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.
Τραγανοί λουκουμάδες
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 160 γρ. αλεύρι σίτου ολικής άλεσης
- 240 γρ. γάλα 2%
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 40 γρ. μέλι
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- αλάτι
Για την επικάλυψη
- 180 γρ. μέλι
- 120 γρ. καρύδια τριμμένα
Για το Air Fryer
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το μέλι, το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός πολύ καλά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί η ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό περιβάλλον για 30-45 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη μέχρι να αποκτήσει πάχος 1 εκατοστό.
- Κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκατοστών με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή με ένα κουπάτ.
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος (air fryer) στους 180°C.
- Μεταφέρουμε 4-5 λουκουμάδες στην φριτέζα αέρος και «τηγανίζουμε» για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
- Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα.
- Για το σερβίρισμα προσθέτουμε το μέλι και τα τριμμένα καρύδια.
Διατροφικός Πίνακας