Αυτή η πολύχρωμη και ιδιαίτερη σαλάτα με τα παντζάρια, το ρόδι και τα καραμελωμένα καρύδια μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το κυρίως σας γεύμα (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι) ή ακόμα και να αποτελέσει ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Η σαλάτα αυτή είναι ιδανική τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελείται από φρούτα και λαχανικά της εποχής όπως είναι το ρόδι και τα παντζάρια αντίστοιχα.
Επίσης, ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε τα πιάτα στο γιορτινό σας τραπέζι και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Συνδυάζει πολλές διαφορετικές γεύσεις μαζί όπως τη γλυκιά γεύση από το ρόδι, τα καραμελωμένα καρύδια και το ντρέσινγκ και την αλμυρή γεύση από τη φέτα.
Η σαλάτα αυτή είναι πλούσια σε ενέργεια, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνη Κ και ριβοφλαβίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β2).
Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και μαγγανίου, καθώς και εξαιρετική πηγή χαλκού, μιας και μόλις μια μερίδα καλύπτει περίπου το 67% του χαλκού που χρειάζεται ημερησίως ένας υγιής ενήλικας.
Ο χαλκός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών και βοηθά στην ‘ενίσχυση’ του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σαλάτα με πανζάρια, ρόδι, καραμελωμένα καρύδια και ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο και πορτοκάλι
Συστατικά
Υλικά για την σαλάτα
- 6 παντζάρια κομμένα σε κύβους
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κούπα ωμά καρύδια 1 + 1/2
- 1/3 κούπα σιρόπι σφενδάμου
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν cayenne
- 6 κούπα πράσινα λαχανικά π.χ. μαρούλι, ρόκα, σπανάκι
- 1 ρόδι 1 με 2 καθαρισμένα, κρατάτε τους σπόρους ροδιού
- 170 γρ. φέτα ή ανθότυρο ή φυτικό λευκό τυρί, για όσους ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή ή λευκό τυρί χωρίς λακτόζη
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
Υλικά για το ντρέσινγκ
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- ¼ κούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης για όσους ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή
- 2 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 οC.
- Τοποθετείτε τα κομμένα παντζάρια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και αλάτι. Ψήνετε για 30-35 λεπτά και αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.
- Σε ένα άλλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετείτε τα καρύδια μαζί με το σιρόπι σφενδάμου, το πιπέρι καγιέν και λίγο αλάτι. Ψήνετε στους 200 οC για 15-25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε καλά 2-3 φορές ανά διαστήματα.
- Τοποθετείτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά δηλαδή τα πράσινα λαχανικά, τα παντζάρια, τους σπόρους από τα ρόδια, τα καραμελωμένα καρύδια και το τυρί.
- Για το ντρέσινγκ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
- Τέλος, προσθέτετε το ντρέσινγκ στο μπολ με τη σαλάτα και είναι έτοιμη να τη σερβίρετε.