Skip to main content
αναζήτηση

Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι από τα λαχανικά που καταναλώνονται συνήθως βρασμένα. Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος θα μπορείτε να απολαύσετε μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, εντάσσοντας ποικιλία στον τρόπο που τρώτε τα λαχανικά σας. Η διαδικασία με την οποία φτιάχνεται αυτή η σαλάτα είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το κυρίως σας γεύμα ή ακόμα και να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό σας. Επιδέχεται αρκετούς πειραματισμούς με μυρωδικά και μπαχαρικά, ωστόσο ο συνδυασμός με το ξύδι βαλσάμικο και το μέλι της δίνουν μια ευχάριστη και ιδιαίτερη γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία καθώς λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών από το σώμα.

Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο

Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο

Ανακαλύψτε μια νέα μέθοδο για να απολαύσετε το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών με αυτή την εύκολη και γρήγορη σαλάτα. Ψημένα με ξύδι βαλσάμικο και μέλι, προσφέρουν μια ευχάριστη και ιδιαίτερη γεύση, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ, Β6, C και μαγγάνιο, καθιστώντας την ιδανική για συνοδευτικό ή ελαφρύ βραδινό γεύμα.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά
Συνολο 35 λεπτά
Είδος Γεύματος Ορεκτικά, Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 8
Θερμίδες 134.4 kcal

Συστατικά
  

  • 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 500 γρ. μπρόκολο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο
  • ½ κούπα σταφίδες αποξηραμένες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • ½ κούπα καρύδια ή φουντούκια

Υλικά για το ντρέσινγκ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης για όσους ακολουθούν vegan διατροφή
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι Λίγο
  • δενδρολίβανο Λίγο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  • Καθαρίζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  • Τοποθετείτε τα κομμένα λαχανικά μαζί με το κρεμμύδι σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Για να φτιάξετε το ντρέσινγκ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  • Ρίχνετε το ντρέσινγκ στο ταψί με τα λαχανικά και τα ανακατεύετε καλά.
  • Ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε καλά 2-3 φορές ανά διαστήματα.
  • Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και τα ψητά λαχανικά είναι έτοιμα να τα σερβίρετε.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
134.4
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
8.2
g
11
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.9
g
5
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
3.6
g
14
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
3.4
g
14
%
Υδατάνθρακες
 
12.1
g
4
%
Φυτικές ίνες
 
5.1
g
18
%
Σάκχαρα
 
3.9
g
4
%
Πρωτεΐνη
 
5.8
g
12
%
Νάτριο
 
26
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
66.6
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
21.1
μg
2
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.2
mg
15
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.5
mg
9
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.5
mg
10
%
Βιταμίνη B6
 
0.4
mg
24
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
50
μg
13
%
Βιταμίνη C
 
130.9
mg
145
%
Βιταμίνη E
 
0.6
mg
4
%
Βιταμίνη K
 
66.3
µg
55
%
Κάλιο
 
531.3
mg
11
%
Μαγγάνιο
 
0.4
mg
17
%
Μαγνήσιο
 
39.9
mg
10
%
Σελήνιο
 
2.1
µg
4
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
118.8
mg
10
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Χολίνη
 
15.7
mg
3
%
Ψευδάργυρος
 
0.8
mg
7
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
495.5
μg
α-καροτένιο
 
16.2
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.6
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
912.9
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.