Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι από τα λαχανικά που καταναλώνονται συνήθως βρασμένα. Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος θα μπορείτε να απολαύσετε μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, εντάσσοντας ποικιλία στον τρόπο που τρώτε τα λαχανικά σας. Η διαδικασία με την οποία φτιάχνεται αυτή η σαλάτα είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το κυρίως σας γεύμα ή ακόμα και να αποτελέσει ένα ελαφρύ βραδινό σας. Επιδέχεται αρκετούς πειραματισμούς με μυρωδικά και μπαχαρικά, ωστόσο ο συνδυασμός με το ξύδι βαλσάμικο και το μέλι της δίνουν μια ευχάριστη και ιδιαίτερη γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία καθώς λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών από το σώμα.
Ψητά λαχανικά με ντρέσινγκ από ξύδι βαλσάμικο
Συστατικά
- 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
- 500 γρ. μπρόκολο
- 1 κρεμμύδι κομμένο
- ½ κούπα σταφίδες αποξηραμένες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- ½ κούπα καρύδια ή φουντούκια
Υλικά για το ντρέσινγκ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης για όσους ακολουθούν vegan διατροφή
- 1 κ.γ. πάπρικα
- αλάτι και πιπέρι Λίγο
- δενδρολίβανο Λίγο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
- Καθαρίζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
- Τοποθετείτε τα κομμένα λαχανικά μαζί με το κρεμμύδι σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Για να φτιάξετε το ντρέσινγκ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
- Ρίχνετε το ντρέσινγκ στο ταψί με τα λαχανικά και τα ανακατεύετε καλά.
- Ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε καλά 2-3 φορές ανά διαστήματα.
- Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και τα ψητά λαχανικά είναι έτοιμα να τα σερβίρετε.