Skip to main content
αναζήτηση

Ένας ακόμη τρόπος να δοκιμάσετε το αβοκάντο! Ο πουρές αβοκάντο συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά, αλλά και πουλερικά.

Έχει την τέλεια κρεμώδη υφή και αποτελείται αποκλειστικά από φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες.

Το τζίντζερ και το σκόρδο προσδίδουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και έντονη γεύση ώστε να μη χρειάζεται προσθήκη αλατιού.

Το αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες τους, αλλά και σε πρεβιοτικά που συμβάλλουν σημαντικά στην εντερική υγεία.

Επιπλέον, συνδυαστικά με την πατάτα προσφέρει μια σημαντική πηγή καλίου, συστατικού που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Πουρές Αβοκάντο

Πουρές Αβοκάντο

Δοκιμάστε τον πουρέ αβοκάντο ως συνοδευτικό για θαλασσινά και πουλερικά, απολαμβάνοντας την κρεμώδη υφή και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Με μονοακόρεστα λιπαρά, πρεβιοτικά, τζίντζερ και σκόρδο, προσφέρει καρδιο-προστατευτικά οφέλη και συμβάλλει στην εντερική υγεία και τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά
Συνολο 40 λεπτά
Είδος Γεύματος Ορεκτικά, Συνοδευτικά
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 4
Θερμίδες 112.7 kcal

Συστατικά
  

  • 1 αβοκάντο μέτριου μεγέθους ώριμο, ~100 γρ. χωρίς το κουκούτσι
  • 2 μέτριες πατάτες ή 1 μεγάλη πατάτα, ~250 γρ. βρασμένες χωρίς τη φλούδα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο ή 1/4 αν είναι μεγάλη η σκελίδα
  • 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • πιπέρι Φρεσκοτριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
  • Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και στη συνέχεια το στύβουμε για να πάρουμε το χυμό του.
  • Τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα συστατικά του πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε την κρεμώδη υφή που θέλουμε.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Μέγεθος μερίδας
 
100 g
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
112.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
5.7
g
7
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.7
g
4
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
4.2
g
17
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.5
g
2
%
Υδατάνθρακες
 
13.9
g
5
%
Φυτικές ίνες
 
1.7
g
6
%
Σάκχαρα
 
1.3
g
1
%
Πρωτεΐνη
 
2.2
g
4
%
Νάτριο
 
3.8
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
10.2
mg
1
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.3
mg
8
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.4
mg
8
%
Βιταμίνη B6
 
0.3
mg
18
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
8
μg
2
%
Βιταμίνη C
 
13.2
mg
15
%
Βιταμίνη K
 
1.4
µg
1
%
Κάλιο
 
318.9
mg
7
%
Μαγγάνιο
 
0.1
mg
4
%
Μαγνήσιο
 
20.6
mg
5
%
Σελήνιο
 
0.3
µg
1
%
Σίδηρος
 
0.6
mg
3
%
Φώσφορος
 
34.3
mg
3
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Χολίνη
 
8.9
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
0.2
mg
2
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
25.8
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.5
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
7.5
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.