Skip to main content
αναζήτηση

Τα pancakes αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές πρωινού μικρών και μεγάλων. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα βασικά συστατικά της συνταγής είναι η γλυκοπατάτα. Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερο συστατικό που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές.

Η γλυκοπατάτα, εκτός από ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη Α (με τη μορφή β-καροτενίου), βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, μας δίνει την γλυκύτητα που θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε πολλές επιπλέον γλυκαντικές ουσίες στην συνταγή. Η διαδικασία με την οποία φτιάχνονται, επίσης, αυτά τα pancakes είναι πολύ απλή.

Η συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο. Τέλος, λόγω της γλυκοπατάτας, αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου (πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α) και βιταμίνης Α, μιας και μόλις μια μερίδα καλύπτει περίπου το 54% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ένα υγιής ενήλικας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία καθώς είναι απαραίτητη για την καλή όραση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Pancakes με γλυκοπατάτα

Pancakes με γλυκοπατάτα

Ανακαλύψτε μια νέα αγαπημένη επιλογή πρωινού με αυτά τα pancakes γλυκοπατάτας, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η γλυκοπατάτα, πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, προσδίδει φυσική γλυκύτητα χωρίς την ανάγκη για πολλές επιπλέον γλυκαντικές ουσίες, καθιστώντας τη συνταγή απλή και υγιεινή. Αυτά τα pancakes είναι ιδανικά για πρωινό, προσφέροντας φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, β-καροτένιο και βιταμίνη Α, απαραίτητα για καλή όραση και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά
Συνολο 35 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά, Πρωινό, Κυρίως γεύμα
Μερίδες 4
Θερμίδες 354.8 kcal

Συστατικά
  

  • ½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης ή 2/3 κούπας αλεύρι ρυζιού, με τη σήμανση ότι είναι ελεύθερο γλουτένης για τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη (π.χ. κοιλιοκάκη)
  • 1 αυγό μέτριο
  • 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικό γάλα για τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή γάλα χωρίς λακτόζη
  • ¼ κούπα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή φυτικό γιαούρτι για τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή γιαούρτι χωρίς λακτόζη
  • ¾ κούπα γλυκοπατάτα χωρίς τη φλούδα, μαγειρεμένη και λιωμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. κ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι λίγο

Για το σερβίρισμα:

  • 2 μπανάνες
  • ¼ κούπα μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
  • 2 κ.σ. καρύδια ή φουντούκια

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και την κανέλα.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε καλά την λιωμένη γλυκοπατάτα μαζί με το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη βανίλια.
  • Προσθέστε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζετε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα στο τηγάνι. Καθώς ψήνονται, ελέγχετε τις άκρες και όταν τα pancakes καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβετε όταν ξεκολλάνε από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστείτε περίπου 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά.
  • Τοποθετείτε τα pancakes σε ένα πιάτο και σερβίρετε με φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και τριμμένα καρύδια.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
354.8
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
10.3
g
13
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2.1
g
11
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
3.4
g
14
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
4.2
g
17
%
Υδατάνθρακες
 
59.9
g
22
%
Φυτικές ίνες
 
5
g
18
%
Σάκχαρα
 
33.9
g
38
%
Πρωτεΐνη
 
9.5
g
19
%
Χοληστερόλη
 
72.7
mg
24
%
Νάτριο
 
201.9
mg
9
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
182.2
mg
14
%
Βιταμίνη A
 
487.5
μg
54
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.2
mg
17
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.5
mg
38
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
2.1
mg
13
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.7
mg
14
%
Βιταμίνη B6
 
0.4
mg
24
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
24.6
μg
6
%
Βιταμίνη B12
 
0.1
µg
4
%
Βιταμίνη C
 
13.2
mg
15
%
Βιταμίνη E
 
1.3
mg
9
%
Βιταμίνη K
 
1.8
µg
2
%
Κάλιο
 
545.2
mg
12
%
Μαγγάνιο
 
1.1
mg
48
%
Μαγνήσιο
 
69.1
mg
16
%
Σελήνιο
 
1.8
µg
3
%
Σίδηρος
 
1.9
mg
11
%
Φώσφορος
 
324.6
mg
26
%
Χαλκός
 
0.2
μg
22
%
Χολίνη
 
18.2
mg
3
%
Ψευδάργυρος
 
1.5
mg
14
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
5819.1
μg
α-καροτένιο
 
14.7
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
13.6
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.