Skip to main content
αναζήτηση

Το παγωτό αποτελεί ένα από τα αγαπημένα γλυκά της άνοιξης και του καλοκαιριού, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Η συνταγή αυτή είναι μια εύκολη και υγιεινή παραλλαγή του κλασσικού παγωτού, καθώς δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή ζάχαρη για την παρασκευή του.

Αποτελεί, επίσης, μια γευστική και θρεπτική επιλογή που μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε σημαντικά από τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες.

Η μπανάνα, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής, είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Λόγω της γλυκιάς της γεύσης, λειτουργεί ως φυσικό γλυκαντικό και προσδίδει στο παγωτό μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Ακόμη, η συνταγή περιέχει κακάο και φιστίκια, τα οποία αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και «καλών» λιπαρών, αντίστοιχα.

Το παγωτό αυτό προσφέρει περίπου 237 θερμίδες ανά μερίδα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β6 και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή υγεία.

Παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα

Παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα

Αυτό το υγιεινό παγωτό είναι μια εναλλακτική επιλογή για την άνοιξη και το καλοκαίρι, χωρίς κρέμα γάλακτος ή ζάχαρη. Η μπανάνα, πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, λειτουργεί ως φυσικό γλυκαντικό. Το κακάο και τα φιστίκια προσθέτουν αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, κάνοντας το παγωτό θρεπτικό. Με περίπου 237 θερμίδες ανά μερίδα, αυτό το παγωτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6 και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο, ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ξεκούραση4 ώρες
Συνολο 4 ώρες 10 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά
Μερίδες 4
Θερμίδες 236.7 kcal

Συστατικά
  

  • 4 μπανάνες
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 30 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 1/3 κούπα φιστίκια κατά προτίμηση χωρίς αλάτι
  • φρέσκες φράουλες προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετείτε σε ένα καλά κλεισμένο σκεύος. Προτιμήστε οι μπανάνες να είναι ώριμες, ούτως ώστε να δώσουν αρκετή γλυκύτητα στο παγωτό.
  • Τοποθετείτε το σκεύος με τις μπανάνες στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες ή για όλο το βράδυ.
  • Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις παγωμένες μπανάνες στο μπλέντερ και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να αποκτήσει μια μαλακή υφή.
  • Προσθέτετε το κακάο, την κανέλα και τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
  • Προσθέτετε και τα φιστίκια και ανακατεύετε για λίγα λεπτά.
  • Σερβίρετε αμέσως το παγωτό ή το τοποθετείτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να παγώσει. Προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
236.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
10.9
g
14
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
4.1
g
21
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
4.5
g
18
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
1.3
g
5
%
Υδατάνθρακες
 
36.2
g
13
%
Φυτικές ίνες
 
8.3
g
30
%
Σάκχαρα
 
15.2
g
17
%
Πρωτεΐνη
 
6.6
g
13
%
Χοληστερόλη
 
0.2
mg
0
%
Νάτριο
 
5.3
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
30.3
mg
2
%
Βιταμίνη A
 
3.6
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
2.6
mg
16
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.6
mg
12
%
Βιταμίνη B6
 
0.5
mg
29
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
39.1
μg
10
%
Βιταμίνη C
 
10.3
mg
11
%
Βιταμίνη E
 
0.7
mg
5
%
Βιταμίνη K
 
1.5
µg
1
%
Κάλιο
 
679.9
mg
14
%
Μαγγάνιο
 
1.2
mg
52
%
Μαγνήσιο
 
116.7
mg
28
%
Σελήνιο
 
4
µg
7
%
Σίδηρος
 
2.9
mg
16
%
Φώσφορος
 
155.7
mg
12
%
Χαλκός
 
0.7
μg
78
%
Χολίνη
 
23.1
mg
4
%
Ψευδάργυρος
 
1.8
mg
16
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
30.8
μg
α-καροτένιο
 
29.6
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
32
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.