Skip to main content
αναζήτηση

Αυτός ο σοκολατένιος κορμός αποτελεί μια υγιεινή παραλλαγή του κλασσικού μωσαϊκού, το οποίο περιέχει παραδοσιακά βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα ή ζαχαρούχο γάλα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τον κορμό αυτό για το Πασχαλινό σας τραπέζι και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, καθώς η συνταγή αυτή είναι εκτός από νόστιμη και πολύ θρεπτική.

Οι χουρμάδες, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό της συνταγής, προσδίδουν μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και μια μαστιχωτή υφή στον κορμό.

Επίσης, η συνταγή περιέχει κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και τους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών και βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε.

Το μωσαϊκό αυτό προσφέρει περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τέλος, περιέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Μωσαικό με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς

Μωσαικό με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς

Αυτός ο σοκολατένιος κορμός είναι μια υγιεινή παραλλαγή του κλασικού μωσαϊκού, με χουρμάδες που προσδίδουν γλυκιά γεύση και μαστιχωτή υφή. Ιδανικός για το Πασχαλινό τραπέζι, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες από το κακάο και καλά λιπαρά από τους ξηρούς καρπούς, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Με περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα, προσφέρει επίσης σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Ε, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 10 λεπτά
Ξεκούραση1 ώρα
Συνολο 1 ώρα 20 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 15
Θερμίδες 202 kcal

Συστατικά
  

  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης με τη σήμανση ότι είναι ελεύθερο γλουτένης, εάν έχετε κοιλιοκάκη
  • 400 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 4 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 4 κ. γ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. καρύδια
  • κανέλα λίγη

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Μουλιάζετε τους χουρμάδες για περίπου 5 λεπτά σε ζεστό νερό ούτως ώστε να μαλακώσουν.
  • Ψιλοκόβετε τα φουντούκια και τα καρύδια.
  • Στη συνέχεια, αφού οι χουρμάδες έχουν μαλακώσει, τους τοποθετείτε στο μπλέντερ μαζί με τις νιφάδες βρώμης, το ηλιέλαιο, το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου και την κανέλα και χτυπάτε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Προσθέτετε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς στο μίγμα και ανακατεύετε καλά.
  • Μεταφέρετε το μίγμα σε μια λαδόκολλα και πλάθετε ώστε να δημιουργηθεί ένας κορμός.
  • Τυλίγετε τη λαδόκολλα σαν καραμέλα και τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1-2 ώρες ούτως ώστε να σφίξει.
  • Τέλος, βγάζετε από τη λαδόκολλα και πασπαλίζετε με το κακάο.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
202
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
11.4
g
15
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.3
g
7
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
4.1
g
16
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
5
g
20
%
Υδατάνθρακες
 
26.7
g
10
%
Φυτικές ίνες
 
4
g
14
%
Σάκχαρα
 
17.4
g
19
%
Πρωτεΐνη
 
3.7
g
7
%
Νάτριο
 
1.4
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
35.3
mg
3
%
Βιταμίνη A
 
1.9
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.7
mg
4
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.3
mg
6
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
16
μg
4
%
Βιταμίνη C
 
0.3
mg
0
%
Βιταμίνη E
 
1
mg
7
%
Βιταμίνη K
 
0.9
µg
1
%
Κάλιο
 
300.7
mg
6
%
Μαγγάνιο
 
0.8
mg
35
%
Μαγνήσιο
 
52.5
mg
13
%
Σελήνιο
 
1.1
µg
2
%
Σίδηρος
 
1.2
mg
7
%
Φώσφορος
 
82.6
mg
7
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
5.2
mg
1
%
Ψευδάργυρος
 
0.7
mg
6
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
24.2
μg
α-καροτένιο
 
0.1
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
7.5
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.