Αυτός ο σοκολατένιος κορμός αποτελεί μια υγιεινή παραλλαγή του κλασσικού μωσαϊκού, το οποίο περιέχει παραδοσιακά βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα ή ζαχαρούχο γάλα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τον κορμό αυτό για το Πασχαλινό σας τραπέζι και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, καθώς η συνταγή αυτή είναι εκτός από νόστιμη και πολύ θρεπτική.
Οι χουρμάδες, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό της συνταγής, προσδίδουν μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και μια μαστιχωτή υφή στον κορμό.
Επίσης, η συνταγή περιέχει κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και τους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών και βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε.
Το μωσαϊκό αυτό προσφέρει περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τέλος, περιέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μωσαικό με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς
Συστατικά
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης με τη σήμανση ότι είναι ελεύθερο γλουτένης, εάν έχετε κοιλιοκάκη
- 400 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 4 κ.σ. κακάο σκόνη
- 3 κ.σ. ηλιέλαιο
- 4 κ. γ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. καρύδια
- κανέλα λίγη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μουλιάζετε τους χουρμάδες για περίπου 5 λεπτά σε ζεστό νερό ούτως ώστε να μαλακώσουν.
- Ψιλοκόβετε τα φουντούκια και τα καρύδια.
- Στη συνέχεια, αφού οι χουρμάδες έχουν μαλακώσει, τους τοποθετείτε στο μπλέντερ μαζί με τις νιφάδες βρώμης, το ηλιέλαιο, το κακάο, το σιρόπι σφενδάμου και την κανέλα και χτυπάτε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
- Προσθέτετε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς στο μίγμα και ανακατεύετε καλά.
- Μεταφέρετε το μίγμα σε μια λαδόκολλα και πλάθετε ώστε να δημιουργηθεί ένας κορμός.
- Τυλίγετε τη λαδόκολλα σαν καραμέλα και τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1-2 ώρες ούτως ώστε να σφίξει.
- Τέλος, βγάζετε από τη λαδόκολλα και πασπαλίζετε με το κακάο.