Skip to main content
αναζήτηση

Τα μελομακάρονα είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Για αυτό σας ετοιμάσαμε τέλεια, θρεπτικά και υγιεινά μελομακάρονα με σοκολάτα που δεν χρειάζονται ψήσιμο.

Κάθε μελομακάρονο θα σας δώσει 180 θερμίδες και θα σας εφοδιάσει με μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, ουσιών με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα μελομακάρονα αυτά μπορούν να γίνουν το ιδανικό σνακ για όλους κατά την περίοδο των γιορτών καθώς δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, αντι αυτού χρησιμοποιήσαμε βασιλικούς χουρμάδες για να μας δώσουν τη γλυκύτητα που θέλουμε.

Καλή απόλαυση!

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Τα μελομακάρονα είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών, και αυτή η συνταγή για θρεπτικά και υγιεινά μελομακάρονα με σοκολάτα που δεν χρειάζονται ψήσιμο θα σας καταπλήξει. Κάθε μελομακάρονο αποδίδει 180 θερμίδες και προσφέρει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, σημαντικών για την υγεία μας. Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αυτά τα μελομακάρονα χρησιμοποιούν βασιλικούς χουρμάδες για φυσική γλυκύτητα, κάνοντάς τα το ιδανικό σνακ για τις γιορτές.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 5 λεπτά
Ξεκούραση1 ώρα
Συνολο 1 ώρα 15 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 20
Θερμίδες 183.9 kcal

Συστατικά
  

Για τα μελομακάρονα

  • 250 γρ. βρώμη
  • 250 gr χουρμάδες βασιλικοί
  • 150 γρ. καρύδια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 100 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 ½ – 2 πορτοκάλια

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 100 γρ. κουβερτούρα μαύρη

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
  • Συγχρόνως χτυπάμε στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να θυμίζει αλεύρι και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Χτυπάμε τα καρύδια μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά και προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ.
  • Μέσα στα στερεά υλικά προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες χωρίς το νερό τους μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
  • Αδειάζουμε και τους χουρμάδες στο μπολ και προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  • Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
  • Πλάθουμε σε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε, μπορούμε και να κόψουμε με φόρμες και να δώσουμε σχήμα κανονικού μελομακάρονου, ότι προτιμάτε.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν καλά για 1-2 ώρες.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα, αφού όμως έχουν σφίξει στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
183.9
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
8.3
g
11
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2.2
g
11
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
1.7
g
7
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
3.8
g
15
%
Υδατάνθρακες
 
25.9
g
9
%
Φυτικές ίνες
 
3.5
g
13
%
Σάκχαρα
 
9.9
g
11
%
Πρωτεΐνη
 
3.8
g
8
%
Νάτριο
 
3.3
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
28.8
mg
2
%
Βιταμίνη A
 
1
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.09
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.04
mg
3
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.5
mg
3
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.3
mg
6
%
Βιταμίνη B6
 
0.09
mg
5
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
14.9
μg
4
%
Βιταμίνη C
 
0.1
mg
0
%
Βιταμίνη E
 
0.1
mg
1
%
Βιταμίνη K
 
1.3
µg
1
%
Κάλιο
 
224.3
mg
5
%
Μαγγάνιο
 
0.9
mg
39
%
Μαγνήσιο
 
53.3
mg
13
%
Σελήνιο
 
4.4
µg
8
%
Σίδηρος
 
1.8
mg
10
%
Φώσφορος
 
109.6
mg
9
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
11.7
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
1.2
mg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
13.7
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
28.3
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.