Τα μελομακάρονα είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Για αυτό σας ετοιμάσαμε τέλεια, θρεπτικά και υγιεινά μελομακάρονα με σοκολάτα που δεν χρειάζονται ψήσιμο.
Κάθε μελομακάρονο θα σας δώσει 180 θερμίδες και θα σας εφοδιάσει με μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, ουσιών με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.
Τα μελομακάρονα αυτά μπορούν να γίνουν το ιδανικό σνακ για όλους κατά την περίοδο των γιορτών καθώς δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, αντι αυτού χρησιμοποιήσαμε βασιλικούς χουρμάδες για να μας δώσουν τη γλυκύτητα που θέλουμε.
Καλή απόλαυση!
Μελομακάρονα με σοκολάτα
Συστατικά
Για τα μελομακάρονα
- 250 γρ. βρώμη
- 250 gr χουρμάδες βασιλικοί
- 150 γρ. καρύδια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
- 100 γρ. μέλι
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 ½ – 2 πορτοκάλια
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 100 γρ. κουβερτούρα μαύρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
- Συγχρόνως χτυπάμε στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να θυμίζει αλεύρι και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Χτυπάμε τα καρύδια μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά και προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ.
- Μέσα στα στερεά υλικά προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες χωρίς το νερό τους μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
- Αδειάζουμε και τους χουρμάδες στο μπολ και προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
- Πλάθουμε σε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε, μπορούμε και να κόψουμε με φόρμες και να δώσουμε σχήμα κανονικού μελομακάρονου, ότι προτιμάτε.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν καλά για 1-2 ώρες.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα, αφού όμως έχουν σφίξει στο ψυγείο.
- Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.
Διατροφικός Πίνακας