Skip to main content
αναζήτηση

Η κρεμώδης αυτή σούπα αποτελεί ιδανική επιλογή μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με γιαούρτι ή με κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι, ούτως ώστε να απολαύσετε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Φτιάχνεται με πολύ λίγα υλικά, εύκολα και γρήγορα. Συνδυαστικά με τα κάσιους και τα υπόλοιπα μυρωδικά, δημιουργείται ένα πλούσιο γευστικά πιάτο που θα σας χαρίσει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Παράλληλα, τα κάσιους, εκτός του ότι είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, προσδίδουν στη σούπα την κρεμώδης υφή.

Η σούπα αυτή προσφέρει μόλις 90 θερμίδες ανά μερίδα και καλύπτει περίπου το 90 % των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, περιέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Β6 και ο χαλκός.

Κρεμώδης σούπα με καρότο και κάσιους

Κρεμώδης σούπα με καρότο και κάσιους

Αυτή η κρεμώδης σούπα είναι η ιδανική επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με λίγα και εύκολα υλικά, προσφέρει πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά, ειδικά όταν συνοδεύεται με γιαούρτι, κοτόπουλο ή ψάρι. Τα κάσιους προσδίδουν κρεμώδη υφή και είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Με μόλις 90 θερμίδες ανά μερίδα, καλύπτει το 90% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για καλή όραση και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες Κ, Β6 και χαλκό.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Ψήσιμο 25 λεπτά
Συνολο 35 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 88.9 kcal

Συστατικά
  

  • ¼ κούπα κάσιους κατά προτίμηση ανάλατα
  • 3 κούπες καρότα ψιλοκομμένα
  • 4 κούπες νερό
  • πάπρικα γλυκιά λίγη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Καθαρίζετε τα καρότα και τα ψιλοκόβετε μαζί με τα κάσιους.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε τα καρότα μαζί με τα κάσιους.
  • Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  • Αφαιρείτε από τη φωτιά όταν είναι έτοιμα και τα πολτοποιείτε καλά με τη χρήση ενός μπλέντερ για περίπου 1 λεπτό. Στην περίπτωση που η σούπα είναι πολύ παχύρρευστη μπορείτε να την αραιώσετε προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας νερό.
  • Πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και αφήνετε να βράσει για περίπου 5 λεπτά.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
88.9
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
4.2
g
5
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.8
g
4
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
2.4
g
10
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.8
g
3
%
Υδατάνθρακες
 
12.1
g
4
%
Φυτικές ίνες
 
3
g
11
%
Σάκχαρα
 
5
g
6
%
Πρωτεΐνη
 
2.2
g
4
%
Νάτριο
 
67.9
mg
3
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
35.7
mg
3
%
Βιταμίνη A
 
805.4
μg
89
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.1
mg
7
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.4
mg
8
%
Βιταμίνη B6
 
0.2
mg
12
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
24.3
μg
6
%
Βιταμίνη C
 
5.7
mg
6
%
Βιταμίνη E
 
0.7
mg
5
%
Βιταμίνη K
 
15.7
µg
13
%
Κάλιο
 
357.3
mg
8
%
Μαγγάνιο
 
0.2
mg
9
%
Μαγνήσιο
 
34
mg
8
%
Σελήνιο
 
1.1
µg
2
%
Σίδηρος
 
0.8
mg
4
%
Φώσφορος
 
75.9
mg
6
%
Χαλκός
 
0.3
μg
33
%
Χολίνη
 
13.7
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
0.7
mg
6
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
7991.7
μg
α-καροτένιο
 
3353.9
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
248.9
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.