Οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μαζί με τα μελομακάρονα.
Κατά τις γιορτινές ημέρες είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε όλοι παρασπονδίες, καθώς ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στη θέα αυτών των λαχταριστών γλυκισμάτων. Εξάλλου, η παρασκευή τους αποτελεί τμήμα της παράδοσης μας.
Ο κουραμπιές παραδοσιακά παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών, είναι που τον καθιστά ένα αρκετά θερμιδικά πυκνό τρόφιμο καθώς μπορεί φτάσει να αποδίδει μέχρι και 300 θερμίδες/τεμάχιο.
Βέβαια, δε γίνεται να μη δοκιμάσουμε κιόλας. Για αυτό σας προτείνουμε μία εναλλακτική συνταγή για την παρασκευή κουραμπιέδων χωρίς βούτυρο, μόλις με 147 θερμίδες/τεμάχιο, για να τους απολαύσετε χωρίς τύψεις.
Όμως, η συχνή και τακτική κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους οπότε να θυμάστε “Παν μέτρον άριστον”.
Κουραμπιέδες
Συστατικά
Για τους κουραμπιέδες
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 βανιλίνες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κρόκους αυγών
- 150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα χοντροκομμένα
- 2 πορτοκάλια ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σερβίρισμα
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. ανθόνερο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σταδιακά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών σταδιακά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα από πορτοκάλια και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και να πλάθεται σχετικά εύκολα.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε με τα χέρια μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Βάζουμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν ή με φορμάκια τους δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
- Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήσουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν, τους ραντίζουμε ελαφρά με λίγο ανθόνερο.
- Σε ένα κόσκινο βάζουμε ζάχαρη άχνη και τους πασπαλίζουμε.