Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο.
Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μία κούπα βρασμένο θα μας αποδώσει μόλις 41 θερμίδες.
Το σπανάκι μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, σιδήρου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας.
Μία μερίδα από το πιάτο, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο γεμιστά κανελόνια, αποδίδει 516 θερμίδες και καλύπτει το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης σε φυτικές ίνες.
Βέβαια, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση στο συκώτι των παραγόντων της πήξης αίματος, όπως είναι η προθρομβίνη. Η υπερβάλλουσα πρόσληψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα την παρακώλυση της δράσης αντιπηκτικών φαρμάκων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να περιορίζεται.
Κανελόνια με μανιτάρια, σπανάκι και ρικότα
Συστατικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκόρδο σκελίδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ½ γρ. χμοσχοκάρυδο
- βασιλικός φρέσκος
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο σκελίδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπανάκι ωμό
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ρικότα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη σύνθεση
- 250 γρ. κανελόνια
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο βασιλικό και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά.
- Βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα κονκασέ, ένα ποτήρι νερό και το μοσχοκάρυδο.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει και να εξατμιστούν τα υγρά.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το σπανάκι και λίγο νερό και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ρικότα, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, πιπέρι και αλάτι.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 οC.
- Απλώνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψί.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας ώστε να καλυφθούν και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το θυμάρι.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.