Skip to main content
αναζήτηση

Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού κυδώνι, ιδανικό για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα απογεύματα, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες.

Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Γλυκό κυδώνι

Γλυκό κυδώνι

Το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού κυδώνι, ιδανικό για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα απογεύματα, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή που θα λατρέψετε. Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και είναι εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε το τσάι ή τον καφέ σας. Προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Ψήσιμο 35 λεπτά
Συνολο 50 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 12
Θερμίδες 179 kcal

Συστατικά
  

  • 650 γρ. κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 500 ml σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 400 ml νερό
  • 1 γαρύφαλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τo σιρόπι σφενδάμου, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το κυδώνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Βράζουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι και να δέσει το σιρόπι. Πού και πού πρέπει να το ανακατεύουμε απαλά για να μην κολλήσει.
  • Αφού περάσουν τα 35 λεπτά παίρνουμε ένα πιατάκι που έχουμε τοποθετήσει πριν στην κατάψυξη και ρίχνουμε μια κουταλιά από το σιρόπι του γλυκού. Αν το σιρόπι σταθεί και δεν τρέχει όταν κουνάμε το πιάτο, τότε το γλυκό είναι έτοιμο, ειδάλλως συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά.
  • Όταν δέσει το σιρόπι, βγάζουμε από το μάτι την κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε σε ζεστά βάζα που έχουμε αποστειρώσει.

Σημειώσεις

Για την αποστείρωση - Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα:
Αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζα, τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα στους 150οC για 10 λεπτά χωρίς το καπάκι.
Το καπάκι το βάζουμε τα τελευταία 5 λεπτά για να μην λιώσει.
Βγάζουμε τα βάζα από τον φούρνο προσεκτικά και ρίχνουμε μέσα το επίσης ζεστό γλυκό και κουμπώνουμε καλά.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
179
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
0.06
g
0
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.008
g
0
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
0.02
g
0
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.03
g
0
%
Υδατάνθρακες
 
45.3
g
16
%
Φυτικές ίνες
 
1
g
4
%
Σάκχαρα
 
32.8
g
36
%
Πρωτεΐνη
 
0.2
g
0
%
Νάτριο
 
7.1
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
65.6
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
1.1
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.04
mg
3
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.7
mg
54
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.2
mg
1
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.04
mg
1
%
Βιταμίνη B6
 
0.02
mg
1
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
2.1
μg
1
%
Βιταμίνη C
 
9.1
mg
10
%
Κάλιο
 
232.3
mg
5
%
Μαγγάνιο
 
1.3
mg
57
%
Μαγνήσιο
 
15.9
mg
4
%
Σελήνιο
 
0.3
µg
1
%
Σίδηρος
 
0.4
mg
2
%
Φώσφορος
 
9.4
mg
1
%
Χαλκός
 
0.06
μg
7
%
Χολίνη
 
0.1
mg
0
%
Ψευδάργυρος
 
0.4
mg
4
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
0.02
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.1
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
0.4
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.