Επειδή γιορτές χωρίς γλυκά δε γίνονται, σας ετοιμάσαμε εύκολες και υγιεινές δίπλες χωρίς ζάχαρη, με όλη τη γλύκα τους να προέρχεται από το μέλι και μάλιστα ψημένες στο φούρνο αντί για το τηγάνι.
Μία δίπλα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει 147 θερμίδες.
Για την παρασκευή τους προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου ώστε να επωφεληθείτε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε κανέλα στις δίπλες σας. Η κανέλα μπορεί να έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις για την καλή μας υγεία καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Καλή σας απόλαυση!
Δίπλες
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για άλειμμα
- 1 κ.σ. ούζο
- 350 γρ. νερό
- 1 βανίλια
- Αλάτι
Για το σιρόπι
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο επειδή έχει έντονο και ωραίο άρωμα
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κανέλα στικ
Για το Topping
- κανέλα
- καρύδια τριμμένα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ούζο, τις 3 κ. της σούπας ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Ζυμώνουμε το μίγμα καλά, για περίπου 8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Μπορούμε να το ζυμώσουμε και στον κάδο του μίξερ χρησιμοποιώντας το γάντζο.
- Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.
- Όπως κόβουμε τις δίπλες τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες, μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.
- Λαδώνουμε το κάθε κομμάτι που έχουμε κόψει με το έξτρα ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Προσέχουμε το κάθε κομμάτι να μην ακουμπάει το άλλο. Πιθανότατα θα χρειαστείτε δυο ταψιά για να χωρέσουν όλα τα κομμάτια.
- Αφού τις λαδώσουμε και τις απλώσουμε όλες στα 2 ταψιά, τοποθετούμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια της κάθε μίας, αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο και γρήγορα με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.
- Ξαναβάζουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τις δίπλες μέχρι να ροδίσουν για περίπου 15 με 20 λεπτά.
- Όσο ψήνονται, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 10 λεπτά και το κρατάμε ζεστό.
- Όταν ψηθούν, αφήνουμε τις δίπλες να κρυώσουν, μέχρι να έρθουν δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σιροπιάζουμε τις δίπλες με το ζεστό σιρόπι αλλά δεν τις βουτάμε στο σιρόπι για πολλή ώρα, είναι προτιμότερο να τις τοποθετήσετε σε μία πιατέλα, δημιουργώντας ένα πύργο και να τις περιχύσετε με το σιρόπι.
- Τέλος, τις πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τη κανέλλα.