Απλή και εύκολη συνταγή για τo αγαπημένο μας club sandwich, σε μια πιο υγιεινή αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 720 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 95% και το 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για σημαντικές βιολογικές λειτουργείες, όπως είναι μεταξύ άλλων η μεταφορά οξυγόνου, η σωστή λειτουργεία του μεταβολισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπρόσθετα, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικότερα, μία μερίδα θα καλύψει σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με απαραίτητα για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Οι γαρίδες και γενικότερα τα οστρακοειδή, ανήκουν στα τρόφιμα που έχουν «κακή» φήμη λόγω της υψηλής περιεχόμενης χοληστερίνης τους. Ωστόσο, παρότι στο παρελθόν, οι ειδικοί δεν πρότειναν τα θαλασσινά ως μέρος μιας διατροφής για υγιή καρδιά, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πιο σημαντικό είναι να εστιάσετε συνολικά στη διατροφή που ακολουθείτε (στο συνολικό διατροφικό μοτίβο) παρά μεμονωμένα στη χοληστερίνη που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα και με γνώμονα αυτό να τα αποκλείετε εξ΄ ολοκλήρου από τη διατροφή σας.
Συνεπώς, η κατανάλωση τους ενδείκνυται ακόμα και εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα, εφόσον γίνεται με μέτρο και στα πλαίσια μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Club Sandwich
Συστατικά
Για τη γαλοπούλα
- 200 γρ. φιλέτο στήθος γαλοπούλας
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το sandwich
- 6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
- 2 φέτες κίτρινο τυρί του τοστ
- 40 γρ. κατίκι Δομοκού
- 1 ντομάτα μεγάλη κομμένη σε ροδέλες
- 2-3 φύλλα μαρούλι iceberg
- 1 χούφτα ρόκα
- 50 γρ. μουστάρδα
- 15 γρ. μέλι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γαλοπούλα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
- Προσθέτουμε στη γαλοπούλα το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τη ρίγανη και το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα στο τηγάνι και περιμένουμε να πάρουν χρώμα και οι δύο πλευρές.
- Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα-ίσα να χωράει η γαλοπούλα.
- Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα στο ταψάκι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, και τη κόβουμε σε πλάγιες κάθετες φέτες πάχους 2 εκ.
Για το club sandwich
- Καθαρίζουμε με χαρτί το τηγάνι που είχαμε βάλει τη γαλοπούλα και βάζουμε το τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε τις φέτες ψωμί στο τηγάνι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, χωρίς λάδι, και μετά τις αφαιρούμε.
- Ανακατεύουμε το μέλι με τη μουστάρδα και το απλώνουμε στην επιφάνεια κάθε φέτας ψωμιού και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
- Στην πρώτη φέτα ψωμιού προσθέτουμε: 1 φέτα τυρί, τη μισή γαλοπούλα και τη μισή ρόκα.
- Στη δεύτερη φέτα ψωμιού προσθέτουμε: το μισό κατίκι, το μισό μαρούλι, τη μισή ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
- Τη δεύτερη φέτα ψωμιού την τοποθετούμε πάνω στην πρώτη φέτα ψωμιού, την τρίτη από πάνω, κι έχουμε έτοιμο το club sandwich
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις άλλες 3 φέτες του τοστ έτσι ώστε να ετοιμάσουμε το δεύτερο club sandwich.
- Το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι στα 4 έτσι ώστε να έχουμε 4 τριγωνάκια από το καθένα.