Skip to main content
αναζήτηση

Αν ψάχνετε για υγιεινά ρολά κανέλας που δεν υστερούν σε γεύση ή υφή από τα κανονικά, είστε στο σωστό μέρος!

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για υγιεινά, αφράτα και γευστικά ρολά κανέλας.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες.

Cinnamon Rolls

Cinnamon Rolls

Αναζητάτε υγιεινά ρολά κανέλας που να μην υστερούν σε γεύση ή υφή από τα κανονικά; Αυτή η συνταγή προσφέρει τα πιο αφράτα και γευστικά ρολά κανέλας, ιδανικά για όσους θέλουν μια πιο υγιεινή επιλογή. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, επιτρέποντάς σας να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις.
Προετοιμασία 2 ώρες
Ψήσιμο 16 λεπτά
Ξεκούραση1 ώρα
Συνολο 3 ώρες 16 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Αμερικανική
Μερίδες 10
Θερμίδες 177.7 kcal

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 160 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι, υψηλό σε πρωτεΐνη/γλουτένη + επιπλέον 10 γραμμάρια για ζύμωμα)
  • 100 γρ. αλεύρι ντίνκελ
  • 40 γρ. πρωτεΐνη με γεύση βανίλια σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κ. του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαγιά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 30 γρ. μέλι
  • 100 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο για να λαδώσουμε το μπολ που θα φουσκώσει το ζυμάρι

Για τη γέμιση

  • 25 γρ. βούτυρο αν βρείτε ελαφρύ τότε μπορείτε και αυτό
  • 30 γρ. xμέλι
  • 40 γρ. μελάσα
  • 3 κ.σ. κανέλα 25 γρ.

Για το γλάσο (προαιρετικό)

  • 50 γρ. τυρί κρέμα
  • ½ κ.γ. γάλα
  • 30 γρ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για τη ζύμη

  • Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ, φροντίζοντας όμως το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά καθώς τη «σκοτώνει».
  • Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, με προσοχή ώστε να μην καεί η μαγιά. Το γάλα πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να αντέχουμε να έχουμε βουτηγμένο το δάχτυλο μας για 30 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε στα στεγνά υλικά τα 100 mL γάλακτος και μετά σταδιακά προσθέστε 15 mL τη φορά μέχρι να έχουμε μια ωραία κολλώδη ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το υπόλοιπο γάλα.
  • Ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού και το μέλι με το γιαούρτι και το προσθέτουμε στη ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά (με τα χέρια ή με μίξερ) μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσοχή! Η ζύμη πρέπει να κολλάει, δεν τη θέλουμε σφιχτή.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με μια υφασμάτινη πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και ενισχύει τη γλουτένη έτσι ώστε το ζύμωμα να είναι ευκολότερο και να παίρνει λιγότερο χρόνο.
  • Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά ή χρησιμοποιούμε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  • Μόλις η ζύμη γίνει ωραία, απαλή και μπορεί να τεντωθεί χωρίς να σπάσει και να περάσει μέσα από αυτή φως (window test) την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μόλις διπλασιαστεί, την αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια, τη διπλώνουμε ομοιόμορφα ώστε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο (βεβαιωθείτε ότι η ζύμη δεν είναι πολύ παχιά ή λεπτή) και με ένα πλάστη την ανοίγουμε ομοιόμορφα σε σχήμα ορθογώνιο. Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι περίπου 0.6 cm.
  • Ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο (όχι λιωμένο), το μέλι, τη μελάσα και την κανέλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ανοιγμένη ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη, κατά πλάτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό που μετά θα κοπεί σε μερίδες/ρολά.
  • Κόβουμε το ρολό σε 10 ίσες μερίδες.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ρολά σε ζεστό μέρος για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν.
  • Στα μισά του φουσκώματος προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Ψήνουμε τα ρολά για 17-20 λεπτά (να προσέχετε γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός).
  • Αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά πριν προσθέσουμε το frosting.

Για το γλάσο (προαιρετικό)

  • Ανακατεύουμε ε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο γλάσο.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
177.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
4.1
g
5
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2
g
10
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
1.4
g
6
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.4
g
2
%
Υδατάνθρακες
 
28.7
g
10
%
Φυτικές ίνες
 
0.5
g
2
%
Σάκχαρα
 
4.4
g
5
%
Πρωτεΐνη
 
7.7
g
15
%
Χοληστερόλη
 
26.1
mg
9
%
Νάτριο
 
13.5
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
38.1
mg
3
%
Βιταμίνη A
 
30.8
μg
3
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.04
mg
3
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.06
mg
0
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.2
mg
4
%
Βιταμίνη B6
 
0.2
mg
12
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
3.8
μg
1
%
Βιταμίνη B12
 
0.1
µg
4
%
Βιταμίνη C
 
0.05
mg
0
%
Βιταμίνη D
 
0.2
µg
1
%
Βιταμίνη E
 
0.1
mg
1
%
Βιταμίνη K
 
0.2
µg
0
%
Κάλιο
 
106.5
mg
2
%
Μαγγάνιο
 
0.06
mg
3
%
Μαγνήσιο
 
18.1
mg
4
%
Σελήνιο
 
2.3
µg
4
%
Σίδηρος
 
0.6
mg
3
%
Φώσφορος
 
30.6
mg
2
%
Χαλκός
 
0.06
μg
7
%
Χολίνη
 
17.9
mg
3
%
Ψευδάργυρος
 
0.2
mg
2
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
6.6
μg
α-καροτένιο
 
0.6
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
0.5
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
18.6
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.