Skip to main content
αναζήτηση

Τα μπισκότα αυτά είναι μια εξαιρετική ιδέα για να εντάξετε ακόμα περισσότερο τα φρούτα και τους σπόρους στη διατροφή σας. Αποτελούν ιδανική και εύκολη επιλογή για ένα υγιεινό σνακ, ειδικά για να τα έχουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο ή μπορεί ακόμη να ικανοποιήσει την ανάγκη σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταναλώσετε κάτι γλυκό. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με λίγους ξηρούς καρπούς ή με το γιαούρτι σας για ένα πλήρες και ισορροπημένο σνακ. Επιπλέον, τη συνταγή αυτή θα λατρέψουν τα παιδιά, που συχνά δεν αγαπούν πολύ τα φρούτα.

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, και σε μόλις λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμα γλυκά μπισκότα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μεταξύ των γευμάτων. Παρέχει υδατάνθρακες που προέρχονται κυρίως από τα αποξηραμένα σύκα, δίνοντας άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, το σνακ αυτό αποτελεί πολύ καλή πηγή ινών, χαλκού, μαγνησίου, θειαμίνης και πολλών άλλων ιχνοστοιχείων που είναι σημαντικά για την υγεία!

Μπισκότα με αποξηραμένα σύκα

Μπισκότα με αποξηραμένα σύκα

Αυτά τα μπισκότα είναι ιδανικά για να εντάξετε περισσότερα φρούτα και σπόρους στη διατροφή σας, αποτελώντας ένα υγιεινό και εύκολο σνακ, ειδικά για τα παιδιά στο σχολείο ή όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό. Μπορούν να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για ένα πλήρες και ισορροπημένο σνακ. Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, προσφέροντας μπισκότα πλούσια σε υδατάνθρακες από αποξηραμένα σύκα, ίνες, χαλκό, μαγνήσιο, θειαμίνη και πολλά άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία.
Προετοιμασία 15 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά
Συνολο 35 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 10
Θερμίδες 112.8 kcal

Συστατικά
  

  • 4/3 κούπα αποξηραμένα σύκα 1 και 1/3, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • 2/3 κούπα σουσάμι
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι λίγο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Κόβετε τα αποξηραμένα σύκα. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ τα πολτοποιείτε  ούτως ώστε να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
  • Σε ένα μπολ τοποθετείτε την πάστα αποξηραμένων σύκων, το σουσάμι και την κανέλα και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετείτε το μείγμα και απλώνετε καλά με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός πλάστη ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση.
  • Πριν το ψήσετε χαράζετε το μείγμα σε κομμάτια για να μην δυσκολευτείτε να τα κόψετε μετά το ψήσιμο.
  • Ψήνετε για περίπου 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 80ο C και ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.
  • Κόβετε στα ήδη σχηματισμένα κομμάτια και τα μπισκότα σας είναι έτοιμα.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
112.8
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
6.3
g
8
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
0.9
g
5
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
2.4
g
10
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.6
g
10
%
Υδατάνθρακες
 
13.8
g
5
%
Φυτικές ίνες
 
3.1
g
11
%
Σάκχαρα
 
9.6
g
11
%
Πρωτεΐνη
 
2.7
g
5
%
Νάτριο
 
6.7
mg
0
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
38.1
mg
3
%
Βιταμίνη A
 
0.3
μg
0
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.7
mg
4
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.1
mg
2
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
13.3
μg
3
%
Βιταμίνη C
 
0.2
mg
0
%
Βιταμίνη E
 
0.2
mg
1
%
Βιταμίνη K
 
3.1
µg
3
%
Κάλιο
 
172
mg
4
%
Μαγγάνιο
 
0.2
mg
9
%
Μαγνήσιο
 
48.2
mg
11
%
Σελήνιο
 
3.6
µg
7
%
Σίδηρος
 
1
mg
6
%
Φώσφορος
 
80.3
mg
6
%
Χαλκός
 
0.2
μg
22
%
Χολίνη
 
5.7
mg
1
%
Ψευδάργυρος
 
0.8
mg
7
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
5.2
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
6.3
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.