Skip to main content
αναζήτηση

Λίγα λόγια για το Αγγούρι τουρσί

Το τουρσί αποτελεί μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης των τροφίμων.

Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε από την ανάγκη διατήρησης των τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε περιόδους που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα συντήρησης, όπως η ψύξη και η κονσερβοποίηση. Το τουρσί αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, διατηρώντας τη γεύση και την υφή τους,. Η διαδικασία αυτή ενισχύει και τη θρεπτική τους αξία, ιδίως όταν το τουρσί παρασκευάζεται με άλμη.

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι παρασκευής τουρσιού:

  1. Με νερό και αλάτι. Η άλμη (μείγμα νερού και αλατιού) χρησιμοποιείται για να καλύψει τα λαχανικά, επιτρέποντας τη φυσική ζύμωση. Σε αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσονται ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, ιδίως βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ. Έτσι δημιουργείται ένα όξινο περιβάλλον που αποτρέπει τη μικροβιακή αλλοίωση του τροφίμου, και παράλληλα του προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του.
  1. Με ξίδι. Αυτή η μέθοδος λόγω της οξύτητας του ξιδιού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, επιτρέποντας τη μακρά διατήρηση των τροφίμων.

Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα τα λαχανικά με τα πιο συνηθισμένα να είναι: αγγουράκι, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι κ.α.

Διατροφική αξία

Το αγγουράκι τουρσί είναι ένα λαχανικό που μας αποδίδει λίγες θερμίδες. Μία μερίδα έχει μόλις 7 θερμίδες.

Το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – με το 94% να είναι νερό. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών, ενώσεων που αποτελούν «ασπίδα» για την υγεία του εντέρου μας.

Το φυσικά ζυμωμένο αγγουράκι τουρσί αποτελεί μία καλή πηγή προβιοτικών. Κατά την διαδικασία της ζύμωσης αναπτύσσονται κάποιοι μικροοργανισμοί στο προϊόν που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας.

Η σύνθεση των ευεργετικών μικροοργανισμών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κατά την επεξεργασία του τροφίμου. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση σπιτικού αγγουριού τουρσί που έχει παρασκευαστεί με φυσική ζύμωση σε άλμη μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιέχομενο του γεύματος. Αντιθέτως, όταν προστίθεται ξίδι τα προβιοτικά καταστρέφονται ή δεν αναπτύσσονται στον ίδιο βαθμό.

Το αγγουράκι τουρσί μας εφοδιάζει με βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Κ, βιταμίνη απαραίτητη για πληθώρα σημαντικών βιολογικών λειτουργειών, όπως η πήξη του αίματος και η καλή οστική υγεία.

Τέλος, το αγγούρι τουρσί αποτελεί μία καλή διατροφική πηγή καροτενοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Παρότι είναι θρεπτικό, η κατανάλωση του χρειάζεται προσοχή λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε νάτριο (αλάτι), ειδικά από ανθρώπους που έχουν υπέρταση ή προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου.

Διατροφική ετικέτα

Διατροφικός πίνακας

Διατροφική αξία ανά 100 γρ. 1 ανά μερίδα:

1 μέτριο=65 γρ.1

ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal) 11,0 7,2 0,4 %
Λιπαρά (γρ) 0,2 0,1 0,2 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 0,05 0,03 0,2 %
Υδατάνθρακες (γρ) 2,2 1,4 0,5 %
Φυτικές ίνες (γρ) 1,2 0,8 2,8 %
Σάκχαρα (γρ) 1,1 0,7 0,8 %
Πρωτεΐνη (γρ) 0,3 0,2 0,4 %
Χοληστερόλη (mg) 0,0 0,0 0,0 %
Νάτριο (mg) 1210,0 786,5 34,2 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία2
Βιταμίνη Κ (mg) 47,0 30,6 25,5 %
Χαλκός (mg) 0,1 0,1 5,8 %
Επιπρόσθετα Συστατικά
Καροτενοειδή
    β-καροτένιο (μg) 81,0 52,7
    α-καροτένιο (μg) 20,0 13,0
    β-κρυπτοξανθίνη (μg) 47,0 30,6
    λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) 43,0 28,0

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).[1]

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα.  Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Οφέλη για την υγεία

Το αγγούρι τουρσί ως λαχανικό που περιέχει προβιοτικά, μπορεί να προσφέρει οφέλη για υγεία μας, πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Καλή υγεία του εντέρου

Τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν στην καλή ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Παρότι δεν μπορούμε να το δούμε ή να το αισθανθούμε, το γαστρεντερικό μας σύστημα φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών, γνωστό και ως μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό το μικροβίωμα περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν συμβιωτική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα υγιές μικροβίωμα είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του εντέρου και την αποφυγή ανεπιθύμητων γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Τα φυσικά ζυμωμένα αγγουράκια τουρσί μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου λόγω των προβιοτικών που περιέχουν. Χωρίς ωστόσο η κατανάλωσή τους να αποτελεί από μόνη της μία αποδεδειγμένη μέθοδο ανακούφισης από ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή ο κοιλιακός πόνος.

Συνεπώς, ενώ μια διατροφή πλούσια σε αγγουράκι τουρσί δεν είναι καλή για τα επίπεδα νατρίου σας, η κατανάλωση του πού και πού μπορεί να ωφελήσει το έντερο σας.

Δίαιτα και απώλεια βάρους

Το αγγουράκι τουρσί είναι ένα λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες, που μπορεί να ενισχύσει τη γεύση πολλών πιάτων, καθιστώντας το κατάλληλο για την ενσωμάτωση του στη δίαιτα και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Μπορεί λοιπόν κανείς να προσθέσει το τρόφιμο αυτό στο καθημερινό του διαιτολόγιο χωρίς να αυξήσει σημαντικά τη συνολική του θερμιδική πρόσληψη.

Συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση

Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Η σωστή ενυδάτωση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην καλή υγεία μας. Κάθε κύτταρο του σώματος μας απαιτεί νερό για να λειτουργήσει σωστά. Στην πραγματικότητα, η επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να επηρεάσει τα πάντα: από την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέχρι το μεταβολισμό και την απώλεια σωματικού βάρους.

Έτσι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι και το αγγούρι τουρσί, μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών και να βοηθήσουν στην ενυδάτωση.

Το αγγουράκι τουρσί στη διατροφή μας

Το αγγουράκι τουρσί συνήθως καταναλώνεται ως μεζές μαζί με ελιές και φέτα, ένας συνδυασμός αρκετά δημοφιλής στην Ελλάδα σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Βέβαια, το αγγουράκι τουρσί μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή σας και με άλλους νόστιμους και εύκολους τρόπους. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Ως συστατικό σε σάντουιτς. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες αγγουριού τουρσί σε σάντουιτς ή αραβικές για λίγη παραπάνω τραγανότητα στο γεύμα σας.
  • Ως συστατικό σε σαλάτες. Χρησιμοποιήστε τα αγγουράκια τουρσί σε πράσινες σαλάτες ή σαλάτες ταμπουλέ ή πατατοσαλάτες για να ενισχύσετε τη γεύση τους.
  • Ως συστατικό σε σούπες. Οι ζεστές σούπες λαχανικών ή οσπρίων, για παράδειγμα, αποκτούν μια ιδιαίτερη ένταση όταν συνοδεύονται με αγγουράκι τουρσί.
  • Ως συστατικό σε ντρέσινγκ. Το αγγουράκι τουρσί μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νόστιμο ντρέσινγκ όταν χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο μαζί με άλλα υλικά. Για παράδειγμα, μπορεί να πολτοποιηθεί ή να αναμιχθεί με υλικά όπως το γιαούρτι, η μαγιονέζα, η μουστάρδα ή/και το ελαιόλαδο για να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες ντρέσινγκ με όξινη γεύση.
  • Ως συστατικό σε ομελέτες. Προσθέστε μικρά κομμάτια αγγουριού τουρσί σε ομελέτες ή scrambled eggs. Η ξινή και τραγανή γεύση τους δίνουν έναν ενδιαφέροντα τόνο στο γεύμα.

Σημεία προσοχής στην κατανάλωση των αγγουριών τουρσί

Γενικά, η κατανάλωση αγγουριών τουρσί θεωρείται ασφαλής αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα αγγουράκια τουρσί συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Για αυτό το λόγο άτομα με υψηλή πίεση ή καρδιαγγειακά νοσήματα καλό είναι να τα καταναλώνουν με μέτρο.
  • Υψηλή επεξεργασία των προϊόντων του εμπορίου. Η κατανάλωση αγγουριών τουρσί, ειδικά αν πρόκειται για σπιτικό τουρσί, μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιεχόμενο της διατροφή μας.

Ωστόσο, τα περισσότερα αγγουράκια τουρσί που συναντάμε στο εμπόριο δεν περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς, καθώς αποστειρώνονται. Επιπλέον, μπορεί να περιέχουν διάφορα συντηρητικά, χρωστικές και άλλα πρόσθετα.

Εξαιτίας αυτού, καλό θα είναι να επιλέγετε σπιτικά αγγουράκια τουρσί που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση σε άλμη, μιας και αυτά προσφέρουν τα περισσότερα θρεπτικά οφέλη.

  • Επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Η κατανάλωση όξινων τροφίμων μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα, και ορισμένα άτομα μπορεί να βιώσουν γαστρεντερικές διαταραχές ως αποτέλεσμα της κατανάλωση τους.

Για παράδειγμα, τα όξινα τρόφιμα όπως τα τουρσιά που έχουν παρασκευαστεί με ξίδι, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καούρας, σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, η κατανάλωση όξινων τροφίμων από άτομα με ευερέθιστο έντερο έχει φανεί ότι επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου για αυτό καλό θα είναι η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

Βιβλιογραφία

[1] USDA. Food Search. Pickles, cucumber, sour. Available athttps://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169379/nutrients. (Accessed October 2024).