Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Κανελόνια με μανιτάρια, σπανάκι και ρικότα

Κανελόνια με μανιτάρια, σπανάκι και ρικότα

Κανελόνια με μανιτάρια, σπανάκι και ρικότα

Συστατικά

Υλικά για 6 μερίδες

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Βασιλικό, φρέσκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. σπανάκι, ωμό
  • 400 γρ. μανιτάρια, λευκά ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. ρικότα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

 

Για τη σύνθεση :

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο.

Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς μία κούπα βρασμένο θα μας αποδώσει μόλις 41 θερμίδες.

Το σπανάκι μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, σιδήρου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας.

Μία μερίδα από το πιάτο, που αντιστοιχεί περίπου σε δύο γεμιστά κανελόνια, αποδίδει 516 θερμίδες και καλύπτει το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης σε φυτικές ίνες.

Βέβαια, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση στο συκώτι των παραγόντων της πήξης αίματος, όπως είναι η προθρομβίνη. Η υπερβάλλουσα πρόσληψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα την παρακώλυση της δράσης αντιπηκτικών φαρμάκων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να περιορίζεται.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο βασιλικό και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά.
  • Βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα κονκασέ, ένα ποτήρι νερό και το μοσχοκάρυδο.
  • Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει και να εξατμιστούν τα υγρά.

 

Για τη γέμιση:

  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το σπανάκι και λίγο νερό και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ρικότα, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, πιπέρι και αλάτι.

 

Για τη σύνθεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 οC.
  • Απλώνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψί.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας ώστε να καλυφθούν και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το θυμάρι.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 1/2 συνταγής1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)516,425,8 %
Λιπαρά (γρ)22,929,4 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)7,135,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)12,2-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,5-
Υδατάνθρακες (γρ)59,921,8 %
Φυτικές ίνες (γρ)10,938,9 %
Σάκχαρα (γρ)8,99,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)22,945,8 %
Χοληστερόλη (mg)29,89,9 %
Νάτριο (mg)1038,345,1 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)475,852,9 %
Βιταμίνη C (mg)19,621,8 %
Ασβέστιο (mg)412,531,7 %
Σίδηρος (mg)7,038,9 %
Βιταμίνη E (mg)3,523,3 %
Βιταμίνη Κ (μg)335,5279,6 %
Θειαμίνη (mg)0,433,3 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,753,8 %
Νιασίνη (mg)7,748,1 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,529,4 %
Φυλλικό οξύ (μg)154,438,6 %
Βιταμίνη Β12 (μg)0,416,7 %
Παντοθενικό οξύ (mg)2,142,0 %
Φώσφορος (mg)463,037,0 %
Μαγνήσιο (mg)157,037,4 %
Ψευδάργυρος (mg)4,137,3 %
Σελήνιο (μg)65,0118,2 %
Χαλκός (mg)0,888,9 %
Μαγγάνιο (mg)2,295,7 %
Κάλιο (mg)1132,524,1 %
Χολίνη (mg)47,849,5 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 4554,0-
α-καροτένιο (μg)0,0-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)4,0-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)7571,1-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού