Συστατικά
Για 20 τεμάχια
Για τα μελομακάρονα:
- 250 γρ. βρώμη
- 10-12 χουρμάδες βασιλικοί (250-300 γρ.)
- 150 γρ. καρύδια
- 1 κ. του γλυκού κανέλα
- 1/3 κ. του γλυκού γαρύφαλλο
- 100 γρ. μέλι
- 2 κ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 ½ – 2 πορτοκάλια
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
- 100 γρ. κουβερτούρα μαύρη
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Τα μελομακάρονα είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Για αυτό σας ετοιμάσαμε τέλεια, θρεπτικά και υγιεινά μελομακάρονα με σοκολάτα που δεν χρειάζονται ψήσιμο.
Κάθε μελομακάρονο θα σας δώσει 180 θερμίδες και θα σας εφοδιάσει με μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, ουσιών με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.
Τα μελομακάρονα αυτά μπορούν να γίνουν το ιδανικό σνακ για όλους κατά την περίοδο των γιορτών καθώς δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, αντι αυτού χρησιμοποιήσαμε βασιλικούς χουρμάδες για να μας δώσουν τη γλυκύτητα που θέλουμε.
Καλή απόλαυση!
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
- Συγχρόνως χτυπάμε στο μπλέντερ τη βρώμη μέχρι να θυμίζει αλεύρι και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Χτυπάμε τα καρύδια μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά και προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ.
- Μέσα στα στερεά υλικά προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες χωρίς το νερό τους μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
- Αδειάζουμε και τους χουρμάδες στο μπολ και προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
- Πλάθουμε σε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε, μπορούμε και να κόψουμε με φόρμες και να δώσουμε σχήμα κανονικού μελομακάρονου, ότι προτιμάτε.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν καλά για 1-2 ώρες.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα, αφού όμως έχουν σφίξει στο ψυγείο.
- Τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα (1/20 της συνταγής): 1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 183,9 | 9,2 % |
Λιπαρά (γρ) | 8,3 | 10,6 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 2,2 | 11,0 % |
Υδατάνθρακες (γρ) | 25,9 | 9,4 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 3,5 | 12,5 % |
Σάκχαρα (γρ) | 9,9 | 11,0 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 3,8 | 7,6 % |
Νάτριο (mg) | 3,3 | 0,1 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Σίδηρος (mg) | 1,8 | 10,0 % |
Μαγνήσιο (mg) | 53,3 | 12,7 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 1,2 | 10,9 % |
Χαλκός (μg) | 0,4 | 44,4 % |
Μαγγάνιο (mg) | 0,9 | 39,1 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.