Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

Συστατικά

Υλικά για 50 κομμάτια

Για τους κουραμπιέδες:

  • 600 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανιλίνες
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 2 κρόκους αυγών
  • 150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, χοντροκομμένα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σερβίρισμα:

  • 250 γρ. ζάχαρη, άχνη
  • 1 κ.σ. ανθόνερο

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μαζί με τα μελομακάρονα.

Κατά τις γιορτινές ημέρες είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε όλοι παρασπονδίες, καθώς ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στη θέα αυτών των λαχταριστών γλυκισμάτων. Εξάλλου, η παρασκευή τους αποτελεί τμήμα της παράδοσης μας.

Ο κουραμπιές παραδοσιακά παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών, είναι που τον καθιστά ένα αρκετά θερμιδικά πυκνό τρόφιμο καθώς μπορεί φτάσει να αποδίδει μέχρι και 300 θερμίδες/τεμάχιο.

Βέβαια, δε γίνεται να μη δοκιμάσουμε κιόλας. Για αυτό σας προτείνουμε μία εναλλακτική συνταγή για την παρασκευή κουραμπιέδων χωρίς βούτυρο, μόλις με 147 θερμίδες/τεμάχιο, για να τους απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Όμως, η συχνή και τακτική κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους οπότε να θυμάστε "Παν μέτρον άριστον". 

Μέθοδος Εκτέλεσης

    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
    2. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
    3. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σταδιακά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
    4. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών σταδιακά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
    5. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα από πορτοκάλια και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και να πλάθεται σχετικά εύκολα.
    6. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε με τα χέρια μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Βάζουμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν ή με φορμάκια τους δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε.
    7. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
    8. Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήσουμε να κρυώσουν εντελώς.
    9. Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν, τους ραντίζουμε ελαφρά με λίγο ανθόνερο.
    10. Σε ένα κόσκινο βάζουμε ζάχαρη άχνη και τους πασπαλίζουμε.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 1 τεμάχιο1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)146,87,3 %
Λιπαρά (γρ)8,210,5 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)1,15,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)4,7-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)2,0-
Υδατάνθρακες (γρ)16,76,1 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,51,8 %
Σάκχαρα (γρ)7,17,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)1,83,6 %
Χοληστερόλη (mg)7,12,4 %
Νάτριο (mg)0,80,0 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Σελήνιο (μg)4,68,4 %
Χαλκός (mg)0,111,1 %
Μαγγάνιο (mg)0,28,7 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 1,0-
α-καροτένιο (μg)0,3-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)0,2-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)9,9-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού