Η πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia είναι μία υγιεινή επιλογή πρωινού ή και απογευματινού σνακ που μας προσφέρει μία σειρά από θρεπτικά οφέλη.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 220 θερμίδες και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καλύπτοντας περίπου το 25% και 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.
Η πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia είναι μια εξαιρετική πηγή «καλών» λιπαρών, κυρίως λόγω της παρουσίας των σπόρων chia, οι οποίοι περιέχουν σημαντικές ποσότητες από τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα.
Συγκεκριμένα, στους σπόρους chia συναντάμε το α-λινολενικό (ALA), ένα απαραίτητο ω-3 λιπαρό οξύ. Πρακτικά ο οργανισμός μας δεν μπορεί να το συνθέσει ενδογενώς, οπότε θα πρέπει να το προσλάβει αποκλειστικά μέσω της διατροφής του.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, κυρίως όμως τα θαλάσσια, έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς και την καλή γνωστική λειτουργία.
Τα διατροφικά οφέλη αυτής της συνταγής δεν σταματούν εδώ. Μας εφοδιάζει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη (Β2) και βιταμίνη Β12, και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας διάφορα συστατικά ως επικάλυψη, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας, ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Έτσι, μπορείτε να δημιουργείτε μια διαφορετική εμπειρία γεύσης κάθε φορά.
Πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά
- 1/2 κούπα αγελαδινό γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά ή γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό ρόφημα
- 2 κ.σ. σπόροι chia
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα ατομικό βαζάκι, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.1 κ.σ. σκόνη κακάο, 1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου, 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1/2 κούπα αγελαδινό γάλα πλήρες, 2 κ.σ. σπόροι chia
- Αφήνουμετο μείγμα για 15 λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε ξανά.
- Τοποθετούμε το βαζάκι με το μείγμα (το καλύπτουμε με μεμβράνη ή καπάκι) στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά για όλη τη νύχτα, ώστε να πήξει.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το ψυγείο, προσθέτουμε τα αγαπημένα μας υλικά για επικάλυψη και σερβίρουμε.