Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Πίσω από τα κλειστά στόματα: Εξερευνώντας τους λόγους που το μωρό σας αντιστέκεται στην πρόσληψη τροφής.

Λίγα λόγια για τις αλλαγές στη διατροφή των βρεφών

μωρό δεν τρώειΣυχνά οι γονείς αποτείνονται στον παιδίατρο γεμάτοι αγωνία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Να σας καθησυχάσουμε εξαρχής λέγοντας ότι όλα τα μωρά θα περάσουν κάποια στιγμή περιόδους “αφαγίας”, περιόδους δηλαδή που θα καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.

Τις περισσότερες φορές είναι παροδικές (εάν δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας που πρέπει να διορθωθεί) και δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού, ειδικότερα δε όταν δεν παρατηρείται στασιμότητα του βάρους.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις φυσιολογικές αλλαγές που θα συμβούν στο μωρό τους, ώστε να μην ανησυχούν υπερβολικά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχουν ανησυχίες καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον/στην παιδίατρο, που είναι ο/η πλέον αρμόδιος/α για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και κατευθύνσεις.

Για ποιο λόγο το μωρό μου δεν τρώει;

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί λόγοι που μπορεί να κάνουν το μωρό σας να αρνείται την κατανάλωση του φαγητού:

 

Ενδεχομένως να μην είναι ακόμη έτοιμο για την εισαγωγή στερεών τροφών.

Η εισαγωγή του μωρού σας στις στερεές τροφές μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες προκλήσεις όσον αφορά το φαγητό. Συνήθως, μόλις το μωρό σας συμπληρώσει τους τέσσερις με έξι μήνες και είναι αναπτυξιακά έτοιμο για στερεές τροφές (έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού, πιάνει, μπορεί να καθίσει μόνο του κ.α.), προτείνεται η εισαγωγή στερεάς τροφής στο καθημερινό του διαιτολόγιο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως μόλις συμπληρωθούν οι έξι μήνες πρέπει να «αναγκάσετε» το μωρό σας να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από το γάλα ή τη φόρμουλα.

Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η πιο κατάλληλη στιγμή να κάνει κάτι το μωρό σας, είναι η στιγμή που θα είναι έτοιμο. Εάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το φαγητό, μπορεί απλά να μην είναι ακόμα έτοιμο να μπει σε αυτό το στάδιο.

Συνεπώς, ο απογαλακτισμός θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του μωρού.

Ενδεχομένως να μην πεινάει.

Η αποκλειστική διατροφή του μωρού σας με γάλα (είτε μητρικό γάλα είτε φόρμουλα) σταματάει συνήθως τον 4ο- 6ο μήνα, όπου σταδιακά αντικαθιστούμε τα γεύματα γάλακτος με στερεά τροφή.

Θ πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μωρά έχουν μικρό στομάχι, οπότε εάν έχει προηγηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θηλασμός ή φόρμουλα είναι πιθανό να μην είναι τόσο διατεθειμένο ή «ανοιχτό» στο να δοκιμάσει το φαγητό που του προσφέρετε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας στο πόσο θα πρέπει να απέχουν τα στερεά γεύματα από το γάλα.

Επομένως, τις πρώτες μέρες θα πρέπει να γίνουν αρκετές δοκιμές και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μωρού.

Αν το μικρό σας σφίγγει το στόμα και σπρώχνει το κουτάλι μακριά, σας δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει άλλο, ακόμη και αν σας φαίνεται ότι έχει φάει ελάχιστα. Εμπιστευτείτε το μωρό σας, είναι σίγουρο ότι αν πραγματικά πεινάει, θα φάει.

Μην το πιέζετε και προσπαθήστε να του δώσετε κάποια μικρή ποσότητα στερεάς τροφής αργότερα.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα

Ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των γευμάτων του μωρού.

Η παρουσία πολλών ερεθισμάτων, όπως η τηλεόραση ή διάφορα παιχνίδια, μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του μωρού, ώστε να μην μπορεί να επικεντρωθεί στο φαγητό και να δυσκολέψει την απολαυστική εμπειρία του «τρώγειν».

Είναι καλό να διασφαλίζεται ένα ευχάριστο περιβάλλον την ώρα του γεύματος, χωρίς άγχος και πίεση.

Ενδεχομένως να είναι κουρασμένο

Η όρεξη του μωρού σας για την κατανάλωση τροφής πολλές φορές εξαρτάται από τη διάθεση του.

Γενικά δεν είναι καλή πρακτική να ξεκινήσετε ένα γεύμα λίγο πριν τον ύπνο του μωρού ή πολύ αργά το απόγευμα καθώς πιθανώς να μη δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον και να θέλει να σηκωθεί πολύ γρήγορα από το καρεκλάκι του.

Μπορεί να χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει τις νέες γεύσεις

Τα βρέφη έχουν έμφυτη προτίμηση για τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές.

Έχει φανεί ότι ορισμένες τροφές ίσως χρειαστεί να προσπαθήσουμε να τις εισάγουμε πάνω από 8-10 φορές για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής κάποιες τροφής δεν είναι επιτυχείς (το βρέφος κλαίει ή αποστρέφει το κεφάλι του) σταματάμε τη σίτιση, μπορείτε να χορηγήσετε γάλα και να ξαναπροσπαθήσετε μετά από λίγες ημέρες.

Επιπλέον, να θυμάστε πως όπως οι ενήλικες έχουν τις δικές τους γευστικές προτιμήσεις και απέχθειες, το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη. Για παράδειγμα, εάν μία υφή πουρέ δεν είναι αρεστή στο μωρό σας, μπορείτε δοκιμάσετε πιο λεπτόρρευστη ή πηχτή υφή πουρέ μέχρι να βρείτε τι του αρέσει.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Οδοντοφυΐα

Τα μωρά συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα οδοντοφυΐας γύρω στην ηλικία των έξι μηνών. Σε αυτό το στάδιο συχνά προκαλείται δυσφορία καθώς πονάνε τα ούλα τους.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει το μωρό σε άρνηση φαγητού. Προσπαθήστε να το ανακουφίσετε δίνοντας του ένα μασητικό παιχνίδι οδοντοφυΐας ή τρίβοντας απαλά τα ούλα του.

Θα πρέπει να ανησυχήσω;

Σε περιπτώσεις που βλέπετε ότι το μωρό σας αρνείται συστηματικά να καταναλώσει την τροφή, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον/την παιδίατρο που είναι ο/η πλέον αρμόδιος/α ώστε να γίνει μία ενδελεχής λήψη του ιστορικού του μωρού και να διευκρινιστεί εάν η μειωμένη όρεξη είναι φυσιολογική ή υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο.

Επίσης, ο/η παιδίατρος μέσω της εξέτασης θα καταγράψει την σωματική ανάπτυξη του μωρού και θα διαπιστώσει εάν βρίσκεται ή όχι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συμπέρασμα

Μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες που έχουν ως γονείς σχετίζεται με τη διατροφή του μωρού τους.

“Γιατί το μωρό μου δεν τρώει;” Είναι μία ερώτηση που σχεδόν κάθε γονιός έχει κάνει κάποια στιγμή, οδηγώντας σε αμέτρητες ώρες ανησυχίας και έρευνας στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία ακόμα και στο θέμα του φαγητού.

Η άρνηση του μωρού σας να φάει είναι κάτι που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς και συνήθως είναι μία παροδική και αναμενόμενη αντίδραση του.

Αυτή η άρνηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Ωστόσο, εάν το μωρό σας αρνείται συστηματικά να φάει, είναι απαραίτητο να ζητήσετε συμβουλές από την/τον παιδίατρό σας. Εκείνη/νος θα εντοπίσει την αιτία του ζητήματος και θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.

Θυμηθείτε, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το μωρό σας, είναι σημαντικό να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε μια θετική στάση.

Με επιμονή, υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση από ειδικούς, θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του μωρού σας και να αντιμετωπίσετε τυχόν ζητήματα που θα προκύψουν σε σχέση με το φαγητό.

Βιβλιογραφία

  1. Hetherington M. Understanding infant eating behaviour - Lessons learned from observation. Physiol Behav. 2017, 1:176:117-124. doi: 10.1016/j.physbeh.2017.01.022.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού