Αυτό το vegan cheesecake συνδυάζει την ευκολία με τη νοστιμιά, που σίγουρα θα αγαπήσουν όσοι ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής και όχι μόνο.
Παραδοσιακά για τη βάση του cheesecake χρησιμοποιούνται μπισκότα και βούτυρο, ωστόσο εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μία πιο υγιεινή εκδοχή του, συνδυάζοντας χουρμάδες και καρύδια. Ο χουρμάς αποτελεί ένα φρούτο που έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Σίγουρα δεν είναι ένα τυπικό cheesecake, αλλά η γεύση του δε στερείται καθόλου από την παραδοσιακή εκδοχή του, οπότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.
Ένα κομμάτι από το vegan cheesecake μας αποδίδει περίπου 330 θερμίδες και παράλληλα θα καλύψει περίπου το 11% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Επίσης, θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη.
Διατηρείται στην κατάψυξη για 1-2 εβδομάδες και στη συντήρηση για 2-3 μέρες.
Vegan Cheesecake
Συστατικά
Για τη βάση
- 200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι. Αν οι χουρμάδες δεν είναι αρκετά ζουμεροί και φρέσκοι, μπορείτε να τους μουλιάσετε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και μετά να τους στραγγίσετε. Φροντίστε όμως να τους στραγγίξετε καλά και να για να μην βγει ρευστή η κρούστα.
- 120 γρ. καρύδια ωμά
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 210 γρ. κάσιους ωμά μουλιασμένα. Για να μουλιάσουν γρήγορα τα κάσιους, τοποθετήστε τα σε βραστό νερό, αφήστε τα να μουλιάσουν για 30 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε τα και χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
- Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι 1 λεμόνι αποδίδει περίπου 1/4 φλιτζάνι ή 50 ml
- 80 γρ. βούτυρο καρύδας λιωμένο
- 150 ml γάλα καρύδας πλήρες σε λιπαρά, σε κονσέρβα - δείτε τις οδηγίες για το συγκεκριμένο συστατικό
- 120 ml σιρόπι σφενδάμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Στον κάδο ενός πολυκόπτη/ multi, προσθέστε τους χουρμάδες και χτυπήστε τους μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενοποιημένη πάστα (να γίνει μια μπάλα).
- Αφαιρέστε την πάστα από το multi, τοποθετήστε την σε ένα μπολ και αφήστε την στην άκρη.
- Στον κάδο του πολυκόπτη/ multi προσθέστε τα καρύδια και το αλάτι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν τρίμμα, αλλά με προσοχή γιατί δεν πρέπει να γίνουν πάστα.
- Στο μπολ με την πάστα από τους χουρμάδες, προσθέστε τα αλεσμένα καρύδια και ανακατέψτε/ «ζυμώστε» μέχρι να σχηματιστεί μια χαλαρή ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέστε λίγη ακόμη πάστα από τους χουρμάδες ενώ εάν είναι πολύ υγρή, προσθέστε τρίμμα καρυδιού.
- Λαδώστε ελαφρά (με λιωμένο βούτυρο καρύδας) μια φόρμα για muffins (12 θέσεων). Για να διευκολύνετε την αφαίρεση των cheesecakes, μπορείτε να κόψετε 24 λωρίδες λαδόκολλας (8 cm x 1 cm) και να τις βάλετε στις θηκούλες σχηματίζοντας ένα σταυρό (2 λωρίδες ανά θήκη). Διευκολύνουν πολύ στην αφαίρεση των cheesecakes όταν αυτά παγώσουν.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια (περίπου 1 κουταλιά της σούπας ανά θήκη muffin) και πιέστε με τα δάχτυλά σας το κάθε κομμάτι, μέσα στις θήκες των muffins, ώστε να σχηματίσετε τη βάση για το κάθε cheesecake. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ποτήρι ή ένα κουτάλι για να τη συμπιέσετε ομοιόμορφα.
- Αφού τελειώσετε και με τις 12 βάσεις τοποθετήστε την φόρμα στην κατάψυξη ώστε να σφίξουν.
Για τη γέμιση
- Προσθέστε όλα τα υλικά της γέμισης στο κάδο του πολυκόπτη/multi και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μια πολύ λεία και απαλή κρέμα. Για το γάλα καρύδας, μπορείτε να αφαιρέσετε και να χρησιμοποιήσετε την «κρέμα», η οποία συνήθως είναι κολλημένη πάνω πάνω όταν την ανοίγετε την κονσέρβα, αυτή η κρέμα παρέχει πιο πλούσια υφή. Εάν η κονσέρβα είναι ήδη ανακατεμένη, απλώς προσθέστε την έως έχει. Αν η γέμιση σας φαίνεται πολύ πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα χυμό λεμόνι ή αγαύη ή γάλα καρύδας για να την αραιώσετε.
- Μοιράστε τη γέμιση ομοιόμορφα στις 12 θήκες για muffins. Χτυπήστε μερικές φορές τη φόρμα για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα και στη συνέχεια καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και παγώστε τα μέχρι να σφίξουν - περίπου 4-6 ώρες.
- Μόλις σταθεροποιηθεί η κρέμα, αφαιρέστε τα muffins τραβώντας τις γλωττίδες ή χαλαρώνοντάς τες με ένα μαχαίρι βουτύρου. Θα πρέπει να βγουν αμέσως.
- Πριν τα σερβίρετε, μπορείτε να τα αφήσετε για 10 λεπτά να μαλακώσουν, αλλά είναι πολύ ωραία και παγωμένα.